Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Kovan Alshawish/SVT

Moderaterna i Järva kräver utredning av misstänkt bidragsfusk

Uppdaterad
Publicerad

Föreningen AIF Kista som tidigare drev den populära nattfotbollen i Järva utreds för bidragsfusk av polisen och idrottsförvaltningen. Samtidigt höjs nu röster från politiskt håll.

Moderaterna i Rinkeby-Kista gör på torsdagen ett utspel där de kräver att stadsdelsnämnden gör en egen granskning av hur stadsdelens stöd till AIF Kista har använts.

– Det är inte vår mening att lägga oss i idrottsförvaltningens arbete. Vi behöver bara komplettera för att säkerställa att våra bidrag har använts korrekt, säger Ole-Jörgen Persson (M), vice ordförande i Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Styret svarar

På torsdagskvällen uppgav S, V och MP i Rinkeby-Kista att de går fram med ett eget förslag.

”Med utgångspunkt i idrottsförvaltningens granskning ska Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd agera och granska om de bidrag som lämnades under föregående mandatperiod har använts på korrekt sätt. I vilken form en granskning ska ske bör avgöras av förvaltningen.”, uppger styret i sitt förslag.

V tar ställning i insändare

Under de senaste dagarna har även andra politiker höjt sina röster. Nyligen tog styrelsen i Vänsterpartiet Tensta-Rinkeby-Spånga ställning för AIF Kista i en insändare i lokala nättidningen Nyhetsbyrån Järva.

Att föreningar här och där brister i redovisning är inte något nytt, men så länge inte allvarliga brott har skett där pengar har förskingrats, bör idrottsförvaltningen vara behjälplig.”

Vidare skriver styrelsen att det som skett kan beskrivas som en ”offensiv” mot föreningen AIF Kista.

SVT Stockholm har sökt styrelsen i Vänsterpartiet Tensta-Rinkeby-Spånga, de avböjer att kommentera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet