Morddömd 17-åring överklagar till Högsta domstolen

Uppdaterad
Publicerad

Den 17-årige pojke som fällts för att ha knivmördat en skolkamrat på Enskede gårds gymnasium i vintras överklagar domen till högsta instans. Försvaret menar att det handlat om en upplevd nödvärnssituation och vill att 17-åringen ska frikännas.

Det var i december ifjol som den jämnårige eleven höggs ihjäl. I juli dömdes 17-åringen vid Södertörns tingsrätt för bland annat mord och vållande till kropsskada.

Efter en rättpsykiatrisk undersökning, som visade att 17-åringen led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, dömdes han till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten ska pröva när en person får friges, vilket är en mer omständlig process och något som är ovanligt när gärningspersonen är så pass ung.

Domen överklagades till Svea hovrätt som gjorde samma bedömning. Den dömde 17-åringen hade yrkat att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet för mord och vållande till kroppskada, eller dömas till annan påföljd än rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, men hovrätten gick på tingsrättens linje.

Knivdödade Mahmoud Alizadeh, 17. Foto: Privat/Arash Mokthari, SVT

Överklagar till högsta domstolen

Nu överklagas hovrättens dom till högsta instans. Försvaret menar att pojkens psykiska störning inte har utretts tillräckligt.

I sin överklagan skriver 17-åringens advokat att pojken bör frikännas och under alla omständigheter slippa rättspsykiatrisk vård. Försvaret står fast vid att det handlat om en upplevd nödvärnssituation.

”Det är av vikt för ledningen av rättstillämpningen att HD tar upp överklagandet till prövning och klargör domstolars utredningsskyldighet inför en bedömning av om någon lider av en allvarig psykisk störning i lagens mening” skriver försvarsadvokaten i sin begäran om prövningstillstånd till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.