Hovrätten slår fast dom efter knivdådet på Enskede gårds gymnasium

Uppdaterad
Publicerad

Sjuttonåring döms till rättspsykiatrisk vård även av Svea hovrätt.

Tidigare i somras dömdes sjuttonåringen till rättspsykiatrisk vård för mord, för att i vintras ha huggit ihjäl en skolkamrat på Enskede gårds gymnasium. Domen överklagades och på måndagen kom Svea hovrätts dom, som dömer till samma påföljd som tingsrätten.

Den dömde 17-åringen hade yrkat att hovrätten skulle frikänna honom från åtalet för mord och vållande till kroppskada, eller dömas till annan påföljd än rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Särskild utskrivningsprövning innebär att förvaltningsrätten ska pröva när en person får friges, vilket är en mer omständlig process.

Men hovrätten skriver i sin dom att de precis som tingsrätten anser att det är bevisat att den dömde stack sin skolkamrat flera gånger i ryggen med en kniv, vilket ledde till att han senare avled.

Inga förmildrande omständigheter

Hovrätten anser inte heller att det finns några förmildrande omständigheter eller att den dömde befunnit sig i någon form av nödvärnssituation.

Det var i december 2017, på Luciadagen, Mahmoud Alizadeh, 17 år, blev allvarligt knivskuren på Enskede gårds gymnasium när han var på väg till en lektion. Han knivhöggs i överkroppen och avled senare på sjukhus.

Flera personer blev vittnen till händelsen och skolpersonalen försökte skilja de två ungdomarna från varandra. Den misstänkte sprang från platsen men greps senare misstänkt för brottet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.