Foto: SVT

MP kräver utredning efter dödsbrand på Vintertullen

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill Miljöpartiet i Stockholm att en oberoende instans ska se över brandrisken på Stockholms samtliga äldreboenden.

Två äldre kvinnor dog när boendet Vintertullen på Södermalm brann ner förra veckan.

ABC berättade då att det inte fanns något sprinklersystem på boendet. Sprinklerfrämjandet menade att de kunde ha räddat liv.

Nu vänder sig Miljöpartiet i Stockholms stad mot hur det ser ut.

– Vi måste kunna säkerställa att liknande bränder inte ska hända igen. Vi vet ännu inte vad som låg bakom branden eller varför den blev så förödande, säger Stefan Nilsson (MP), gruppledare i Stockholms stad.

– Ett sprinklersystem på Vintertullen hade med största sannolikhet minimerat branden. En utredning måste snabbt komma igång och det måste säkerställas att den får högsta kvalitet så att vi kan dra viktiga lärdomar och förhindra likande tragiska händelser, säger Stefan Nilsson (MP).

Ska införa sprinklersystem

Enligt äldreborgarrådet Joakim Larsson (M) håller man på att införa sprinklersystem på samtliga äldreboenden. Han sade till ABC i samband med branden att det tar tid och att endast ett fåtal av särskilda boenden i Stockholm har fått det redan, men planen är att det ska komma.

Miljöpartiet menar att det inte räcker. De vill att hela brandsäkerheten på särskilda boenden ska utredas.

– Man kan ju undra varför det inte redan har blivit gjort. Vi vill att man ser över bemanningen nattetid, utbildningen hos personalen och utrymningsrutiner, säger pressekreterare Hakim Belarbi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vintertullen brann – två döda

Mer i ämnet