Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I det här området vill Miljöpartiet att bara rena elbilar ska få köra år 2026. Undantagna är Centralbron, Klarastrandsleden och några närliggande gator (röda i bilden). Foto: SVT

MP: Låt bara elbilar köra i centrala Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet går till val på att införa en elbilszon i centrala Stockholm där bara rena elbilar ska få köra från år 2026.

– Stockholm ska vara en stad för människan, där de som går, cyklar och åker kollektivt prioriteras, säger Lars Strömgren (MP).

– Ett vanvettigt förslag, säger Sverigedemokraternas Gabriel Kroon om den föreslagna elbilszonen.

Elbilszonen ska enligt Miljöpartiet både få ner utsläppen och öka framkomligheten för bland annat kollektivtrafiken.

– Idag minskas kollektivtrafikens kvalitet av all biltrafik. Med en elbilszon kommer vi öka framkomligheten för till exempel bussar och kan då även ha fler turer, vilket ökar kvaliteten på kollektivtrafiken, säger Lars Stromgren som är ett av Miljöpartiets två toppnamn inför höstens val i Stockholms stad.

Valet 2022 Stockholm

SD: Bygg Östlig förbindelse

Sverigedemokraterna vill hellre se andra lösningar än förbud för bensin- och dieselbilar.

– Vi vill få ner utsläppen på andra sätt, till exempel genom att korta bilköerna. Det är därför vi har slagits hårt för en Östlig förbindelse som skulle ge en komplett ringled runt Stockholm, säger Gabriel Kroon, SD:s toppnamn i Stockholms stad inför valet.

Se mer av MP:s och SD:s argument för och emot en elbilszon i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet 2022 Stockholm

Mer i ämnet