Nattvandrande mammor från Järva prisades i riksdagen

Uppdaterad
Publicerad

Varje fredag och lördag nattvandrar Ardo Warsami, Nasteha Ali och Ajan Mohammed tillsammans med andra mammor i Järva för att hålla koll på områdets ungdomar. På onsdagen fick mammorna pris för sitt engagemang av Fem i tolvrörelsen.

Ajan Mohammed var den som drog igång nattvandringarna i Tensta 2013. Två år senare anslöt även mammorna i Rinkeby. Klockan fem i tolv på onsdagen fick nattvandrarna ta emot pris för sin gärning och det var glada och stolta mammor som tog emot blommor och diplom i riksdagen.

– Vi känner oss uppskattade och vi hoppas att nattvandringarna sprider sig till andra delar av Stockholm, säger Ajan Mohammed från Tensta.

Vill förhindra våld

Målet med nattvandringarna är att försöka förhindra våld och sprida lugn bland ungdomarna i Järva.

– Vi har förlorat många unga under de senaste åren, säger Nasteha Ali som nattvandrar i Rinkeby.

Efter mordet på 19-årige Nils Grönberg, känd som rapartisten Einár, åkte flera föräldrar från Järvaområdet till Hammarby Sjöstad för att visa sitt stöd. Det ledde till gemensamma nattvandringar i Tensta och Rinkeby där både föräldrar från Södermalm och Järva deltog.

– Nu känns det som att vi är ett folk och att vi tillhör samma samhälle. Det känns jättebra, säger Ardo Warsami från Rinkeby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.