Nio av tio stockholmare nöjda med livet

Uppdaterad
Publicerad

92 procent av invånarna i Stockholms län är nöjda med det liv de lever.

Nio av tio trivs både med sitt arbete och boende. Dessutom ser de ljust på den egna ekonomin, är miljömedvetna och positiva till mångkultur.

Det visar en medborgarundersökning som Länsstyrelsen i Stockholm låtit göra.

På minussidan hamnar att varannan stockholmare upplever buller, luftföroreningar och trafiksituationen i stort som ett bekymmer.

• 92 procent är mycket eller ganska nöjda med det liv de lever, medan drygt en procent inte alls är nöjda. Det är en klart större andel kvinnor än män som är mycket nöjda med det liv de lever, medan männen är överrepresenterade bland dem som inte alls är nöjda.

• Nio av tio länsbor trivs på sitt arbete och med sina arbetsuppgifter, trots att hela 15 procent upplever att de blivit diskriminerade på arbetet eller arbetsplatsen och mer än var fjärde upplever att deras jobb inte motsvarar deras utbildning.

• 85 procent anser att tillgängligheten i kollektivtrafiken är mycket eller ganska bra medan varannan upplever buller, luftföroreningar och trafiksituationen i stort som ett bekymmer.

• var femte har avstått från en aktivitet det senaste året av oro för att utsättas för brott.

• åtta procent tycker att det är ganska eller mycket dåligt med kameraövervakning av offentliga platser.

• nästan fyra av tio anser att det i stor utsträckning går att lita på människor i allmänhet.

• 20 procent upplever sig trångbodda.

-Undersökningen bekräftar bilden av Stockholms län som en attraktiv plats att bo och arbeta på, vilket stöds av det faktum att befolkningen växer rekordsnabbt. Men det ställer också stora krav på att boende, arbetsmarknad och infrastruktur hinner utvecklas i samma takt – annars kommer de goda betygen från medborgarna inte att bestå, säger Katarina Kämpe, som är tillförordnad landshövding i Stockholm, i ett pressmeddelande.

ABC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.