Nobel Center på Blasieholmen. Foto: David Chipperfield Architects

Nobelprotester fick avslag

Uppdaterad
Publicerad
Det planerade Nobelcentret på Blasieholmen har väckt starka känslor, 175 överklaganden hade kommit in till Förvaltningsrätten om att pröva lagligheten i bygget, men samtliga har nu avslagits.

Det här handlar inte om hur det planerade, omstridda Nobelcentret ska se ut eller var det ska ligga, utan de 175 överklaganden som kommit till Förvaltningsrätten handlade om lagligheten att genomföra planen.

De 175 klagande ville få lagligheten prövad i Stockholms kommunfullmäktiges beslut om Nobel Center. De klagande anser bland annat att beslutet innebär ett otillåtet gynnande av enskilt företag, dvs Nobelhuset AB och att det förekommit jäv hos borgarråden Roger Mogert (S) och Joakim Larsson (M), men Förvaltningsrätten avvisar alla överklaganden. Stockholms stads beslut att genomföra exploatering för Nobel Center på Blasieholmen är lagligt, enligt Förvaltningsrätten.

Striden om Nobelhuset är dock inte över, Länsstyrelsen behandlar just nu överklagandet av detaljplanen över bygget och det handlar om platsen, storleken och utseendet på byggnaden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turerna kring Nobelcenter

Mer i ämnet