Foto: TT

Nu ska sjukhuspersonal utbildas i säkerhet

Publicerad

Hot och våld mot vårdpersonal har blivit ett allt större problem. För att öka säkerheten bland medarbetarna på länets sjukhus avsätter nu Stockholms läns landsting fem miljoner kronor till en samlad säkerhetsutbildning. Tanken är att rusta medarbetare med kunskap för hur man hanterar hotfulla situationer.

I landstingets medarbetarenkät 2017 uppgav ungefär 3 500 medarbetare, vilket motsvarar elva procent av de svarande, att de blivit utsatta för hot eller våld på arbetet. Majoriteten av dessa arbetar inom sjukvården och främst på akutmottagningarna.

I behov av gemensam utbildning

En insats som landstinget ser för att hantera problemen är att rusta medarbetare med kunskap om hur man hanterar hotfulla situationer.

– De medarbetare som jag har mött på våra akutmottagningar vittnar om behoven av en gemensam utbildning, säger finanslandstingsråd Irene Svenonius (M).

5 miljoner kronor avsatta

Med start 2019 vill den nya blågröna koalitionen införa en samlad utbildning och de har nu avsatt fem miljoner kronor i budgeten för att påbörja detta.

– En del av utbildningen borde handla om hur människor som arbetar i vården ska tänka gällande hur man kan förebygga hotfulla situationer och hur man agerar om man upplever ett upptrappat verbalt hot till exempel. Hur man kan få människor att lugna ner sig eller hur man ska undvika eller komma ur dessa svåra situationer, säger Irene Svenonius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer