Dofttest och övningar – detta möter patienterna inne på mottagningen i Huddinge. Foto: Frida Claesson/SVT

Ny mottagning i Huddinge ska ge luktsinnet tillbaka efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av september öppnar landets första mottagning för personer som drabbats av lukt- och smakbortfall efter covid-19, på Karolinska i Huddinge.

– Håller besvären i sig i flera månader finns det anledning att kontakta vårdcentralen för en remiss, säger Pär Stjärne, överläkare och professor i öron-näsa-halssjukdomar vid Karolinska i Huddinge.

Var femte person som haft covid-19 upplever en lukt- och smaknedsättning ett år efter insjuknandet.

För att hjälpa dessa patienter öppnar Karolinska i Huddinge nu en ny lukt- och smakavdelningen i slutet av september. Mottagningen är en del av sjukhusets post-covidavdelning och kommer att ta emot patienter från hela landet. Totalt kan det handla om mellan 300 000 och 400 000 drabbade.

Mottagningen har även ett samarbete med Karolinska Institutet. I ett nystartat forskningsprojekt hoppas forskarna att få mer kunskap om luktbortfall även vid andra sjukdomar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.