Nya anklagelser mot Hersi (MP) – oppositionen kräver att han avsätts

Uppdaterad
Publicerad

Efter misstankarna om maktmissbruk anklagas nu Awad Hersi (MP), ordförande i Spånga-Tenstas stadsdelsnämnd, för att ha försökt påverka ett vittne i en brottsutredning. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) har sedan tidigare uppmanat Hersi att avgå. Nu kräver stadshusets moderater och liberaler svar på hur Wanngård ska hantera situationen.

I dag rapporterar Dagens Nyheter om nya anklagelser mot Awad Hersi (MP): att han ska ha försökt påverka ett vittne i en brottsutredning mot en före detta chef i stadsdelen. Bakgrunden uppges vara en maktstrid. Hersi vill inte kommentera uppgifterna till tidningen.

M: Räcker inte att kräva avgång

Nu kräver Moderaterna och Liberalerna i Stockholms stad svar på vad finansborgarrådet Karin Wanngård (S) tänker göra åt situationen.

– Det räcker inte att enbart kräva Hersis avgång. Wanngård måste dessutom ge svar på när detta ska verkställas. Stockholmarnas pengar går nu till en person som inte representerar demokratiska värden och som misstänks använda sitt politiska inflytande mot enskilda stockholmare, skriver oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i ett pressmeddelande.

Stadsdelsnämnden i Spånga-Tensta har beslutat att tillsätta en oberoende granskning som ska utreda Awad Hersis agerande. Liberalernas oppositionsborgarråd, Lotta Edholm, anser att det är olämpligt att Hersi kan sitta kvar medan granskningen pågår.

– För två veckor sedan skickade vi ett brev till Karin Wanngård om huruvida hon anser att Awad Hersi kan sitta kvar vid sina maktpositioner under tiden den externa granskningen mot honom pågår. För oss liberaler är det självklart att han inte kan göra det, skriver Lotta Edholm (L) i ett pressmeddelande.

Men de båda oppositionsborgarråden föreslår ingen konkret åtgärd som Karin Wanngård kan ta till.

Maktmissbruk eller smutskastningskampanj

I en granskning av tidningen Mitt i intervjuades 16 personer som är eller har varit anställda på Spånga-Tenstas stadsdelsförvaltning. Tjänstemännen anklagade Awad Hersi för att lägga sig i enskilda ärenden om försörjningsstöd och ändra i tjänsteutlåtanden från förvaltningen på ett otillbörligt sätt.

Trots uppmaningar att avgå, både från det egna partiet och från Karin Wanngård, har Awad Hersi sagt att han vägrar att självmant lämna sina politiska uppdrag.

Awad Hersi har sagt till SVT Nyheter Stockholm att han aldrig lagt sig i några individärenden. Enligt honom är anklagelserna del av en smutskastningskampanj. Han får medhåll från två tjänstemän som till Stockholm Direkt sagt att Hersi motarbetas för att han betraktas som annorlunda.

SVT Nyheter Stockholm har försökt nå Awad Hersi för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avgångskravet på Awad Hersi (MP)

Mer i ämnet