Foto: Kristin Törnqvist

Nya betonglejon på plats på Drottninggatan

Uppdaterad
Publicerad

Nu är fyra av de nya större betonglejonen på plats på Drottninggatan.

– Fler är beställda men dröjer eftersom vattnet i cementfabriken på Gotland frusit, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). 

Fyra ton väger de nya lejonen som ska öka säkerheten på Stockholms gator. Det kan jämföras med 900 kilo, som de vanliga lejonen väger. Under onsdagskvällen placerades de första fyra lejonen ut på Drottninggatan.

Inom några veckor ska även stora växturnor med planteringar placeras ut mellan lejonen vid Sergels torg.

– Det har också en funktion för säkerheten. Vi har letat efter en tyngre urna och har hittat en som väger tre ton bara urnan i sig. Sen kommer den att planteras och fyllas med växtjord och då blir den ännu tyngre. Det var otroligt viktigt att hitta något som passade tillsammans med lejonen men som också kan förstärka känslan av trygghet i staden, säger Elisabeth Rosenquist Saidac, stadsträdgårdsmästare i Stockholms stad.

Trafikborgarrådet Daniel Hellden (MP) och stadsträdgårdsmästare Elisabeth Rosenquist vid ett av de nya betonglejonen på Drottninggatan. Foto: SVT

Ännu inte testade på tunga fordon

Men de nya tyngre lejonen är än så länge inte skickade på krocktest, det är något som kommer ske senare. Staden har istället velat få ut lejonen på gatorna så snabbt som möjligt.

– De är precis levererade från fabriken och kommer att testas tillsammans med Statens väg- och transportforskningsinstitut för att prova krocksäkerheten. Men de är så tunga att det är något helt annat än de tidigare lejonen, säger Daniel Helldén (MP).

Så även om de inte är testade så är man säker på att de står emot ett tungt fordon?

– De står emot. Kör man in i dem så går fordonet sönder, ja.

20 stora lejon ska placeras ut

Förutom de fyra större betonglejonen som är på plats har ytterligare 16 stora lejon beställts, till en totalkostnad av 460 000 kronor.

I nuläget finns även 74 mindre betonglejon med en vikt runt 900 kilo utplacerade längs Drottninggatan. Det är en fördubbling jämfört med hur det såg ut innan terrordådet den 7 april förra året.

Det finns även tio stycken granitblock som inte är utformade som lejon utplacerade på Drottninggatan, block som väger ett ton styck.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.