Sara Roxell på fackförbundet Vision är kluven inför att socialtjänstens anställda nu måste rapportera misstänkta terrorbrott till polis och åklagare. Foto: SVT och TT

Facket ser risker med Stockholms nya IS-strategi

Publicerad

För att komma åt IS-återvändare som begått krigs- eller terrorbrott vill den politiska majoriteten i Stockholms stad se ett samarbete mellan kommunens socialtjänst och åklagare. Men socialtjänstemännens fackförbund Vision ser risker med förslaget.

– Det kan finnas etiska dilemman, säger Sara Roxell, socialpolitisk strateg på Vision

Enligt lagstiftningen har socialtjänsten idag möjlighet att lämna uppgifter till polisen för en typ av brott som överstiger ett straffvärde av ett års fängelse, men inte en skyldighet. Nu menar den politiska majoriteten i Stockholm att socialstjänstemännen ska bli skyldiga att rapportera till polisen när det kan misstänkas ett terroristbrott.

– På ett sätt är det bra med tydliga riktlinjer från politikerna men det kan finnas ett etiskt dilemma, säger Sara Roxell, socialpolitisk strateg på Vision, socialtjänstemännens fackförbund.

Det hon syftar på är att man pekar ut en viss typ av brott och tycker därför rutinerna ska ses över i stort för att brott inte ska värderas olika. 

Vision: ”Risk att folk blir avskräckta”

Förutom fördelarna med samverkan mellan polisen och socialtjänsten ser Vision framförallt två risker i förslaget. 

– Den ena är att personer som kan behöva stöd och hjälp från socialtjänsten kan bli avskräckta att vända sig dit, om de vet att det kan leda till att det görs en polisanmälan. 

En annan enligt henne viktig aspekt handlar om att personalen redan idag i hög utsträckning är utsätta för hot och våld och att socialnämnden i stort därför ska stå bakom polisanmälan.

– Vår bestämda ståndpunkt är att ingen enskild anställd ska stå med sitt namn på polisanmälan, säger Sara Roxell.

”Vi ska inte leta IS-återvändare”

Spång-Tensta har pekats ut som en stadsdel där man lokaliserat återvändare från terrororganisationen IS. Fredrik Jurdell är stadsdelsdirektör där och menar att förändringen inte är stor.

– Vi går inte runt och letar efter IS-återvändare. Det nya är i första hand en samverkan med polisen. Enskilda tjänstemän ska inte vidarebefodra information till polisen utan vi har en särskild social delegation som ska göra det, berättar han.

SVT har sökt socialborgarrådet Jan Jönsson angående fackets oro. Han hänvisar frågorna till de stadsdelsförvaltningar i Västerort som berörs. Stadsdelsförvaltningarna i Rinkeby-Kista vill inte kommentera då de anser att det är för tidigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.