Foto: SVT

Nya Karolinska kantat av kritik

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinska blir dyrt, det har färre vårdplatser än dagens Karolinska universitetssjukhus i Solna, och patientsäkerheten är ifrågasatt. Det är många som varit kritiska mot Nya Karolinska under åren.

Nya Karolinska har kantats av kritiska röster i stort sett sedan beslutet att bygga sjukhuset togs i april 2008. Upphandlingen har kritiserats för att det var för få anbudsgivare – en enda – och därmed brist på konkurrens.

Sjukhuset har också blivit många miljarder dyrare än det först sades. Att bygga och utrusta Nya Karolinska kostar 22,8 miljarder kronor mot första siffran på 14,5 miljarder. Om man räknar in samtliga kostnader för sjukhuset, alltså även finansiering, service/drift, underhåll med mera, så kommer sjukhuset kosta omkring 61 miljarder kronor fram till 2040.

Patientsäkerheten ifrågasatt

Senast den här veckan kom det fram att en toppchef hoppat av sitt tilltänkta jobb och ifrågasatt om sjukhuset verkligen borde öppnat redan idag efter att en nyligen genomförd övning resulterat i 1.400 avvikelser och kommentarer.

Samtidigt har läkarfacket kritiserat den nya vårdmodellen, som går under namnet Värdebaserad vård, och krävt att den stoppas, då man anser att den hotar patientsäkerheten. Och i veckan träffade sjukhusledningen landstingspolitikerna för att försäkra dem om att öppningen skulle kunna genomföras som planerat.

• Ursprungliga OPS-avtalet: 14,5 miljarder kronor (OPS=offentlig-privat samverkan)

• Tilläggsavtal: 1,7 miljarder kronor

• Övriga bygginvesteringar som inte ingår i OPS-avtalet: 2,3 miljarder kronor

Totalt för att bygga Nya Karolinska: 18,5 miljarder kronor

• Tillkommer medicinteknik och annan teknisk utrustning: 4,3 miljarder kronor

Totala kostnader för att bygga och utrusta Nya Karolinska: 22,8 miljarder kronor

Sedan tillkommer finansiering, service/drift, underhåll med mera. Totala kostnader för att bygga, utrusta och underhålla sjukhuset till 2040: omkring 61 miljarder kronor.

Källa: www.nyakarolinskasolna.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.