Nya vårdplatser ska stoppa överbeläggning

Uppdaterad
Publicerad

Nästan samtliga sjukhus i Stockholms län är ständigt överbelagda. Nu lovar alliansen 500 nya vårdplatser.

Enligt en undersökning som tidningen Dagens Samhälle gjort är Danderyds sjukhus, Karolinska och Södertälje sjukhus dagligen överfulla.

Södersjukhuset och Capio S:t Göran har överbeläggning så gott som varje vecka.

Vårdkrisen i Stockholm

Alliansen säger att man håller på att jobba bort problemet, men oppositionen menar att det tar för lång tid.

– Det är en orimlig situation. Den har varit känd i flera år utan att någon ingripit och nu har krisen förvärrats, säger oppositionslandstingsrådet Dag Larsson (S) till ABC.

Dag Larsson menar att alla sjukhus i stockholmsområdet med undantag för Norrtälje sjukhus befinner sig i en fullständigt barock situation.

Trycket är helt enkelt för stort på många sjukhus och orsaken är att Stockholm växer så det knakar. Nu lovar alliansen hundratals nya vårdplatser, men inte förrän om fem år.

-Idag arbetar man med att förtäta och öppna fler vårdplatser och det har man lyckats med på samtliga akutsjukhus. Men det räcker naturligtvis inte och därför ska vården byggas ut med 500 platser, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

Enligt Torbjörn Rosdahl tar det fem år innan tillräckligt många sjuksköterskor och läkare har hunnit rekryterats.

Colette van Luik

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdkrisen i Stockholm

Mer i ämnet