Turismen på uppsving – kryssningsfartygen stannar längre i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av kriget i Ukraina stannar inte kryssningsfartygen i ryska Sankt Petersburg. I stället får passagerarna tillbringa några extra nätter i Stockholm – och det ger ökade intäkter åt turismen i huvudstaden.

– Det är så klart jätteviktigt för hela besöksnäringen att vi nu får ett uppsving igen efter de tuffa åren som varit, säger Stefan Scheja, marknadsansvarig för färjor och kryssningstrafik vid Stockholms hamnar.

Innan pandemin kom det årligen ungefär tolv miljoner passagerare till Stockholm, med färja och kryssning. Det genererade sju miljarder kronor i turismintäkter. Under pandemiåren 2020 och 2021 minskade antalet båtburna passagerare till ungefär fyra miljoner per år, vilket har lett till att turistnäringen tappat 4,7 miljarder i intäkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Stockholm

Mer i ämnet