Terrormisstänkte Rakhmat Akilov, misstänkt för att ha mejat ned flera människor på Drottninggatan. Foto: TT/Privat

Rakhmat Akilov hålls kvar i häktet

Uppdaterad
Publicerad

Rakhmat Akilov, som misstänks för mord genom terroristbrott på Drottninggatan i Stockholm i april blir kvar i häktet. Det beslutade Stockholms tingsrätt idag.

Efter 1,5 timmes överläggning bakom stängda dörrar fattades beslutet att Rakhmat Akilov ska stanna kvar i häktet av Stockholms tingsrätt.

Akilov blir alltså omhäktad på sannolika skäl misstänkt för terrorbrott.

Terrordådet i Stockholm

Sista datum för att väcka åtal sätts nu till den 6 juli. Tingsrätten har också avslagit den misstänktes begäran om att åklagaren inte ska få möjlighet att begränsa hans rätt att följa nyhetsmedia.

LÄS MER: Terrordådet i Stockholm – detta har hänt

I tingsrättssalen syntes Akilov på videolänk från Kronobergshäktet.

Enligt SVT:s reporter Jens Larsson som var med på plats, har Akilov förändrats under tiden i häktet, han har magrat och anlagt skägg. Han satt hopsjunken, hade på sig häktets gröna kläder och hade en tolk samt sina advokater Johan Eriksson och Robin Söder intill sig. De fanns med via videolänk. Åklagaren begärde stängda dörrar, vilket det därför beslutades om.

Förlängd åtalstid

Utredningen väntas pågå mycket längre än till 6 juli, då åtal alltså ska vara väckt, varför fler omhäktningsförhandlingar är att vänta framöver.

Tidigare när Rakhmat Akilov har omhäktats har det skett utan förhandling. Det går att göra så om den misstänkte samtycker. Men den här gången ville domstolen titta närmare på bevisläget i rätten för att kunna bedöma om fortsatt häktning är proportionerlig.

Fem dödades

Terrordådet utfördes i centrala Stockholm där Akilov stal en lastbil och mejade ner människor på Drottninggatan. Fem människor dödades, bland annat en elvaårig flicka.

LÄS MER: Detta vet vi om den misstänkte

Uppgifter finns om att Akilov hade kopplingar till terrorgruppen IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet