Omstridda bygget av kvarteret Plankan pausas

Uppdaterad
Publicerad

Det omstridda bygget av kvarteret Plankan på Södermalm har satts på paus då Svenska bostäder och entreprenören Serneke blivit oense om vem som ska betala för de fördyrade byggkostnaderna.

– Det är olyckligt att våra hyresgäster som fått bo i en byggarbetsplats nu drabbas. Entreprenören hävdar att skälet är att det finns obetalda fakturor men vi menar att vi inte fått underlag för ett antal fakturor vi bestridit, säger Jörgen Holmqvist, fastighetsutvecklingschef Svenska Bostäder.

– Vi häver kontraktet och skälet till det är att vi inte får betalt för våra fakturor av Svenska bostäder. Det är inte uteslutet att det här går till rättslig prövning, säger Daniel Modéus som är chefsjurist på Serneke.

Utbyggnaden av kvarteret Plankan skulle ge cirka 160 nya bostäder med ett nytt cylinderformat bostadshus på innergården. Men byggkostnaderna har skenat och i Stockholms stads budget beräknades notan nu hamna på drygt 900 miljoner kronor, vilket är flera hundra miljoner mer än beräknat.

– Det här projektet har pågått länge och varit problemfyllt. Men enligt vår mening finns det inget som motiverar att Serneke bryter ett ingånget avtal, säger bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) som också är ordförande i Svenska Bostäder.

Oviss tid för hyresgäster

Mattias Thiel är ordförande i den lokala hyresgästföreningen Plankan som i flera års tid protesterat mot bygget.

– Vi varnade för att det skulle bli dyrare. Så det är med viss skadeglädje vi tog emot beskedet att bygget pausas. Samtidigt så lever vi med en betongkloss på innergården och det är inte kul, säger han.

Svenska bostäder och Serneke ska nu träffas för att säkra arbetsplatsen under tiden som Serneke lämnar bygget. Jörgen Holmqvist på Svenska bostäder vill inte lämna något besked om framtiden utan säger att situationen och vilka alternativ som finns framåt ska analyseras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.