Lidingös kommunordförande vill se ett nationellt tiggeriförbud. Foto: TT/SVT

Över ett år med tiggeriförbud på Lidingö: ”Ordning och reda”

Uppdaterad
Publicerad

Tiggarna har lämnat Lidingö efter att det lokala förbudet trädde i kraft för över ett år sedan. Det säger kommunstyrelsens ordförande Daniel Källenfors (M). Inte en enda gång har polisen varit tvungen att bötfälla en person som brutit mot ordningsföreskrifterna i kommunen.

-Det här visar att tiggeriförbudet fungerar. Om det kommer hit någon som tigger informerar vi om vilka regler som gäller och då försvinner de från Lidingö, säger Daniel Källenfors (M).

Tre personer bötfällda efter två år med lokala tiggeriförbud

SVT har kontaktat de 14 kommuner som har olika former av lokala tiggeriförbud. I Stockholmsområdet har Täby, Lidingö och Danderyd infört förbud. Eftersom det saknas nationell statistik på hur många fall om brott mot reglerna för ”passiv penninginsamling” som resulterat i böter har SVT Nyheter istället ringt till frivilligorganisationer, poliser, tjänstemän och politiker. Det är endast Eskilstuna kommun som man uppgett att det delats ut böter till tre personer.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.