Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Isabelle Thorén varför det nya vapentillståndet går emot polisens arbete Foto: SVT/NFC

Polischef larmar: Fler riskerar att skjutas när militära halvautomatiska vapen blir legala

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket har beslutat att häva förbudet mot militära halvautomatiska vapen för jakt för att skona djurens lidande. Från den 1 augusti tillåts jägare använda vapnen och polisen varnar nu för att beslutet kan få allvarliga konsekvenser.

– I och med att man godkänt förslaget så får vi fler av den här sortens vapen ute i samhället vilket så klart riskerar att folk kan bli skjutna, säger Isabel Thorén som är chef på Polisens nationella skjutvapencenter.

Det senaste halvåret har Stockholmsområdet präglats av en omfattande våldsvåg mellan två nätverk som slåss om marknadsdelar på narkotikamarknaden. Skjutningar och sprängningar har riktats mot anhöriga och har ofta utförts av unga personer i 15-årsåldern som fått i uppdrag att skjuta främmande personer mot betalning.

– Den här frågan har hamnat mellan olika departement och har inte legat inom mitt område. Vi måste analysera frågan och se vad det här får för konsekvenser, säger justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Används vid masskjutningar utomlands

Militära halvautomatiska vapen har använts vid masskjutningar vid flera tillfällen, exempelvis i USA och på Nya Zeeland. Det handlar om vapen som tidigare bara fått användas för målskjutning i Sverige men som från den första augusti kommer att få användas av de som har jaktlicens. Norge och Kanada hör till de länder som inte tillåter militära halvautomatiska vapen vid jakt.

Antal licenser och jaktvapen i Sverige

Under 2020 fanns det licenser för drygt 1,5 miljoner jaktvapen i Sverige och drygt 164 000 vapen för målskytte.

Källa: Tidskriften Jakt & Jägare

Halvautomatiska vapen avser eldvapen som avger halvautomatisk eld, vilket betyder att enbart ett skott avlossas per avtryckning av vapnets mekanism, gentemot automateld där vapnet fortsätter avlossa skott i följd om avtryckaren hålls in. Ett av de vapen som använts vid masskjutningar i exempelvis USA är AR-15 som från och med augusti blir tillåtet att ha för jägare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.