Robb Elementary School, dagen efter att dådet inträffade. Foto: AP Photo/Jae C. Hong / TT

Detta har hänt: Skolskjutningen i Uvalde

Uppdaterad
Publicerad

Den 24 maj skakas USA och omvärlden av en skolskjutning i Uvalde, Texas. Minst 19 barn dödas av gärningsmannen, som pekas ut som 18-årige Salvador Ramos. Det här är vad vi vet om dådet.

Vad har hänt?

Minst 19 barn och två vuxna dödades i skolskjutningen på grundskolan Robb Elementary School i staden Uvalde på tisdagsförmiddagen amerikansk tid den 24 maj. Staden har omkring 16 000 invånare och ligger i delstaten Texas. Enligt stadens polischef tyder allt på att gärningsmannen agerat ensam. Något motiv är ännu inte känt.

Vem är den utpekade gärningsmannen?

18-årige Salvador Ramos som pekas ut som gärningsmannen bakom dådet ska enligt Texas guvernör inte ha haft någon känd brottshistorik. Han ska ha varit beväpnad med en pistol och eventuellt också ett gevär. Han beskrivs som en person som var vapenfixerad och på hans 18-årsdag ska han också ha publicerat bilder på vapen på plattformen instagram. 18-åringen bodde själv i staden Uvalde och dödades av polis i samband med skjutningen.

Ett ögonvittne ska ha fångat misstänkte skytten Salvador Ramos på video när han var på väg till skolan. Foto: Shutterstock Editorial/TT

Hur har reaktionerna sett ut?

”Jag hade hoppats, när jag blev president, att jag inte skulle behöva göra det här igen”, sade president Joe Biden i inledningen av sitt tal till nationen, efter dådet. Presidenten uppmanade också nationen att stå upp mot landets vapenlobby. Tidigare presidenten Barack Obama kommenterade även han händelsen genom att uttrycka förtvivlan, men han gav också en känga åt landets vapenlagar.

”Texas sörjer för offren i detta meningslösa brott och för samhället Uvalde” sa republikanen Greg Abbott, Texas guvernör, efter dådet. Även ledare världen över gav sina kondoleanser till anhöriga och skadade.

Hur ofta inträffar skolskjutningar i USA?

Masskjutningen i Uvalde är den 24:e skolskjutningen i USA bara i år. Under 2022 har minst 28 människor dödats i skolskjutningar, enligt Washington Post. Totalt har minst 185 människor dödats i skolskjutningar sedan massakern i Columbine High School 1999. Skolskjutningen i Uvalde beskrivs som den dödligaste på tio år i USA.

Dagen efter skolskjutningen har många lagt blommor utanför skolan. Foto: EPA/TANNEN MAURY/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.