Så här såg det ut senast demonstranter samlades för att protestera mot bland annat corona-restriktionerna. Foto: TT

Polisen beredda på stökig första maj

Uppdaterad
Publicerad

Alla stora, traditionella förstamaj-tåg är inställda även i år, men det kommer ändå att demonstreras och polisen gör sig beredda att hantera sammankomsterna. Ett tiotal demonstrationer har fått tillstånd men Stockholmspolisen räknar dessutom med att det kommer att dyka upp fler som inte ens sökt tillstånd. Bland annat de som är emot corona-restriktionerna.

Det är tillåtet att demonstrera, att ha det som kallas allmän sammankomst, men på grund av pandemin får man inte vara fler än åtta personer. Stockholmspolisen förbereder sig på att det kommer att samlas betydligt fler människor i city på första maj i protester mot framför allt corona-restriktionerna och har en särskild beredskap.

Poliser skadades

Tidigare gånger har poliser blivit skadade och det har varit hundratals som samlats, trots förbuden.

Ett tiotal organisationer och personer har sökt och fått tillstånd för allmänna sammankomster eftersom de angett att de kommer att hålla sig till reglerna, skriver Polisen på sin hemsida. De skriver också att de känner till att det kommer att hållas andra manifestationer som inte har sökt tillstånd, men där det behövs kommer de att upplösa demonstrationerna.

– Vi kommer att jobba ute i centrala Stockholm under lördagen för att på bästa sätt se till att de som vill utrycka sin åsikt ska kunna göra det inom gällande regelverk. Dialog och tydlighet är viktiga delar av vårt arbete, säger Peter Ågren, som är biträdande kommenderingschef för arbetet under lördagen.

Flera personer har fått vitesförelägganden

Länsstyrelsen har förelagt fyra personer om vite på 30 000 kronor var eftersom de identifierats som arrangörer för lördagens demonstration som väntas överskrida det tillåtna deltagarantalet på åtta personer. En av dem har även fått ett vite på 20 000 kronor för att ha arrangerat demonstrationen den 6 mars.

Inställda bussar

Mellan klockan 12.30 och 17.00 på lördagen ställer Stockholms lokaltrafik in tio busslinjer mellan Norra bantorget och Kungsträdgården där marschen väntas gå. Resenärer uppmanas följa informationen i deras app och på hemsidan.

Hör bitr kommenderingschef Peter Ågren i videon nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.