Polisen: ”Det här är vår vardag”

Publicerad

Polisledningen vill locka 300 poliser till utsatta områden genom att se över löner och arbetsmiljö. Med anledning av denna satsningen åkte SVT Nyheter Stockholm till Rinkebystråket för att göra en intervju med skyddsombudet och polisassistenten Hanif Azizi. Men mitt under pågående intervju inträffar något som gör att intervjun avbryts.

Stockholmspolisen ska öka sin närvaro i områden som är särskilt utsatta för kriminalitet och våld. Men frågan är vad som krävs för att rekrytera poliser till dessa områden som upplevs som mycket osäkra för den enskilde polisen.  Inför vår intervju i Rinkeby ville Hanif Azizi ha med två civilpoliser som skydd för att kunna ställa upp i uniform i intervjun.

Plötsligt reagerar polisen på ett ljud från en moped som närmar sig och en röd moped kommer körande på trottoaren mot tv-teamet och polisen som intervjuas. En av civilpoliserna kliver då ut på trottoaren och mopeden svänger av.

Var det där en provokation?

– Det kan man säga, han skulle säkert förbi här och göra något mot antingen oss eller er. Men han blev nog förvånad när han såg att en civilkläddpolis klev fram, säger Hanif Azizi.

Händer sådana här situationer dagligen?

– Ja, det här är vår vardag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer