Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allsvenskan drar igång – fortsatt stopp för bråkstakar på matcher Foto: TT arkivbild

Allsvenskan drar igång: Fortsatt stopp för bråkstakar på allsvenska matcher

Uppdaterad
Publicerad

Fotbollsallsvenskan för herrar drar igång och polisen fortsätter med exkluderingsstrategin, som innebär att personer som begår brott i samband med match stängs av.

– De som uppträder olämpligt på arenorna tar vi bort, säger Per Engström, sektionschef på Noa.

Aldrig förr har så många personer tilldelats ett tillträdesförbud vid idrottsarrangemang som under 2022. Anledningen är att polisen ändrat sitt arbetssätt efter kritik mot deras tidigare arbete, där fotbollsklubbar straffades efter ordningsstörningar under matcher.

– Vi fick ganska mycket kritik när vi gjorde stora förändringar med neddragningar av publik, en del tyckte att det var kollektiva bestraffningar, säger Per Engström, sektionschef på Noa.

Även klubbar kan stänga av

Polisen jobbar tillsammans med fotbollsklubbarna, som i sin tur kan göra arrangörsavstängningar. Under 2022 stängde Hammarby Fotboll av 34 personer.

– Man skulle kunna säga att det är en måttstock för hur duktiga vi är. Man kan också tycka att det är en måttstock på hur dåligt det går, säger Göran Rickmer, säkerhetsansvarig Hammarby fotboll.

Under 2022 beslutade Åklagarmyndigheten om 220 tillträdesförbud vid idrottsarrangemang varav 63 var från åklagare i Stockholmsområdet.

Tidigare år med antal för Stockholm inom parantes:

  • 2017: 103 (25)
  • 2018: 142 (30)
  • 2019: 119 (12)
  • 2020: 69 (3)
  • 2021: 73 (13)

Källa: Åklagarmyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.