Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischefen Anders Thornberg berättar mer om läget, efter den senaste tidens våldsvåg i Stockholm. Foto: SVT

Rikspolischefen: Ett 30-tal gripna kopplade till våldsvågen

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hittills genomfört ett 30-tal gripanden kopplade till den våldsvåg som sveper över Stockholm. Det säger rikspolischef Anders Thornberg vid en presskonferens.

Sedan juldagen har skottlossningar och explosioner avlöst varandra i Stockholmsområdet, som ett resultat av flera konflikter mellan rivaliserade gäng.

Anders Thornberg säger att läget är ”synnerligen allvarligt”.

Våldsvågen i Stockholm

– Det tar på krafterna, men jag kan försäkra att vi gör allt i vår makt för att få stopp på våldet, öka tryggheten och lagföra förövarna.

Barn och unga både förövare och offer

Enligt rikspolischefen har hittills ett 30-tal gripanden genomförts kopplade till våldsvågen.

– Underrättelsebilden av de som ingår i och finns omkring de kriminella nätverken är god, säger han.

Thornberg menar att både förövare och brottsoffer är barn och unga och att trenden är att de blir allt yngre. Vissa gripna är yngre än 15 år, säger han.

– Det handlar om ett hänsynslöst utnyttjande av unga människor.

Är det nyckelpersoner i gängen som har gripits?

– Vi letar efter nyckelpersoner hela tiden, men de som grips nu är de som skjuter och spränger på gator och torg, säger Thornberg.

Viktigast att stoppa nyrekryteringen

Polisen meddelade på fredagen att man inleder en särskild händelse med anledning av våldsvågen och att extra resurser kallas in från andra polisregioner till Stockholm i form av ett hundratal ingripandepoliser, för att sätta stopp för den. Men på längre sikt är nyckeln till att få bukt med gängvåldet att sätta stopp för nyrekryteringen till gängen, menar Thornberg.

– Jag har fått frågan de senaste fem åren när det här är över, och det är när vi på sikt kan bryta tillväxten. Vi gör allt vi kan, nu kraftsamlar vi och kommer att se till att Stockholm är tryggt och säkert, och det använder vi polissveriges resurser till, säger Thornberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvågen i Stockholm

Mer i ämnet