Foto: TT

Polisen: ”Övervakningskameror hade kunnat fånga gärningsmännen”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har ännu inga misstänkta efter dubbelmordet i Rinkeby i fredags. Nu säger Polisen att de tror att övervakningskameror hade kunnat fånga gärningsmännen på film.

Polisen ansökte om övervakningskameror i Rinkeby första gången redan 2013. Därefter har frågan haft många turer. Den första ansökan gällde övervakning i både Rinkeby, Tensta och Spånga, och godkändes av Länsstyrelsen. Men Datainspektionen överklagade beslutet till Förvaltningsrätten och fick rätt; det blir inga kameror. Polisen överklagade då i sin tur, men bara avseende övervakning i Rinkeby och Tensta och strök Spånga från planerna.

Beslutet överklagat flera gånger

I somras kom till slut beskedet från Kammarrätten: Polisen fick rätt och kamerorna såg då ut att bli verklighet. Men Datainspektionen gav sig inte utan överklagade ännu en gång, denna gång till högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen. De menar nämligen att övervakningskamerorna skulle inskränka för mycket på integriteten.

Dödsskjutningen i Rinkeby

– Det handlar om en dygnet runt-övervakning i ett centrumområde som vi inte sett tidigare där integritetsintresset är mycket stort. Det finns heller ingen praxis som säger att sådan här övervakning över huvud taget får ske dagtid, säger Tove Fors, jurist på Datainspektionen.

Polisen menar däremot att vinsten i utredningsarbetet är så stor att den trumfar Rinkebybornas rätt till integritet.

– Absolut tar vi hänsyn till integriteten, det här är en plats där många bor och rör sig och det ska man ta hänsyn till. Samtidigt är den här platsen särskilt drabbad på många sätt, väldigt många grova brott och brott generellt händer på den här platsen. Det tycker vi överväger integritetskränkandet, säger Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby.

Integritet vägs mot brottsutredning

Polisensäger nu att om kamerorna hade suttit uppe i fredags så hade de kanske underlättat utredningen kring skjutningen på Rinkebystråket.

– Vi har en kamera som ska sitta på Skårby gränd och filma bort mot själva stråket. Den hade sett en del av stråket, dock inte själva brottsplatsen. Men man hade säkert kunnat se gärningsmän röra sig till och från brottsplatsen kanske, säger Niclas Andersson.

Själva mordplatsen, Mynta Café på Rinkebystråket, hade alltså ändå inte fångats på film. Polisens ansökan gäller Rinkeby torg med omnejd.

– Mig veterligen har Rinkebystråket aldrig ens varit på tapeten för kameraövervakning, säger Tove Fors på Datainspektionen.

Men polisen menar att kamerorna kanske hade gett information som kunde vara av värde för utredningen ändå.

– Ja, det är ju själva poängen med övervakningskameror, att de ge värdefull information vid brottsutredningar. Det tar man så klart i beaktande, men mot det ska man också ställa behovet av integritetsskydd på själva platsen, vilket i det här fallet är väldigt stort.

Det återstår att se om Högsta förvaltningsdomstolen väljer att pröva målet. Väljer de att inte pröva så står Kammarrättens dom fast. Polisen får i så fall rätt och kamerorna sätts upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutningen i Rinkeby

Mer i ämnet