-Lösningen är att fördela resurserna mer jämnt, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd. Foto: TT/SVT

Polisens plan – rekrytera från andra delar av landet

Uppdaterad
Publicerad

Av cirka 200.000 brott som utreddes år 2016 så ledde bara drygt 35.000 till åtal. Nu ser polisledningen i Stockholms län över sina resurser. – Vi har en tanke på att också rekrytera poliser från andra delar av Sverige till Stockholm, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Många poliser beskriver situationen inom polismyndigheten som kaosartad. Samtidigt vittnar polisen om att de känner frustration inför att utredningar läggs på hög och inte leder någonvart. Enligt Brottsförebyggande rådet så läggs utredningarna i det flesta fall ner. Av de cirka 200.000 brott som utreddes under 2016 ledde endast 35.197 till åtal.

LÄS MER: Polisen Taina: ”Jag skäms när jag peppar en kvinna att göra en anmälan”

Ser över hur resurser ska fördelas

Krisen inom polisen

Enligt polisledningen i Stockholms län tittar man på hur resurserna ska fördelas för att klara av arbetssituationen.

– Vi ser att belastningen i Region Stockholm kanske inte fullt ut är speglade för hur resurserna är fördelade i dag efter omorganisationen. Lösningen är att fördela resurserna mer jämnt utifrån den belastning som man konstaterar på olika delar i region Stockholm, säger Manne Jönsson, chef för grova brott i polisområde Stockholm Syd.

Var ska ni få de resurserna från, när poliser slutar varje månad sedan omorganisationen?

– Det utbildas poliser som kommer till oss. Därutöver har vi en tanke på att också rekrytera poliser från andra delar av Sverige till Stockholm och ta hand om det arbetet som finns här, säger han.

En polisstudent behöver utbildas under 2,5 år. Under tiden ni väntar på poliserna, hur ska ni lösa situationen?

– Utbildningstiden är vi medvetna om, men vi parerar det med att samtidigt rekrytera personal ute i landet som kommer till oss.

Men hur blir det för resten av landet som också har polisbrist?

– Det är en avvägning som måste göras. Den avvägning som vi gör i Region Stockholm, den behöver man göra nationellt också så att det finns poliser i yttre tjänst och utredare efter den belastning som finns på olika ställen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet