Narkomaner trängs bort från Södermalm

Uppdaterad
Publicerad

Missbrukare känner sig jagade, men restaurangägare tycker det är bra att polisen får bort missbrukarna från Medborgarplatsen.

Polisens satsning mot gamla narkomaner, som vi berättat om tidigare i höstas i ABC, har nu startat. Resuaturangägare kring Medborgarplatsen är glada, men missbrukare känner sig jagade av polisen.

– Polisen har tagit mig för innehav, det har de gjort, säger Mikael Bengtsson.

ABC granskar missbrukarvården

Har det kunnat hjälpa dig på något vis?

– Absolut inte. Det har bara kostat staten pengar.

Men kan det inte leda till att du blir motiverad att ta emot hjälp då, och komma ifrån missbruket?

– Nej, då vill jag träffa en trevlig människa.

Narkomaner ska tas för innehav

Samtidigt som heroinförsäljningen skördat allt fler liv i Stockholm, jobbar allt färre narkotikapoliser mot heroinligorna. Att polisen skulle satsa mot de så kallade gamla narkomanerna, och anmäla dem för innehav av droger, det kunde ABC avslöja nyligen.

Vi kunde också berätta att polisenledningen får intern kritik som går ut på att de satsar på lätta brott bara för att polisens statistikmål ska bli uppfyllda, något som Rickard Johansson, biträdande chef för Citypolisen inte ville hålla med om.

”Jättebra” tycker restaurangägare

Men att de narkomanerna trängs bort från Björns trädgård och restaurangstråken kring Medborgarplatsen, det anser en del vara bra, till exempel Nima Poursadigh som är restaurangägare.

– Senaste veckorna har det varit en kille som tänder en brasa mitt i parken. Brandkåren har varit här. Det är hela tiden något som händer här. Slagsmål flera gånger utanför den här toaletten, säger han och pekar mot den offentliga toaletten som står några meter bortanför hans uteservering.

– Vi har gäster som sitter ute under sommaren och narkomanerna går förbi här och stör våra gäster.

Vart missbrukarna ska ta vägen, när de körs bort från området kring Medborgarplatsen, det har inget svar på.

– Det är en bra fråga. Om de inte är här, så kommer de att vara någon annanstans. Jag vet faktiskt inte vart de ska hamna, funderar Nima Poursadigh.

”Stockholm har blivit hårdare”

Mikael Bengtsson tror att det är mest unga personer som ställer till problem.

– Jag är 53 år, jag gör ingen skadegörelse. Det är kanske ungdomarna man får ta hand om då, skulle jag tänka mig, säger han.

Han menar att Stockholm blivit en ”hårdare plats” att leva på.

– Jag har tur, jag har en bra socialassistent, så jag har något på gång även om det tar lite tid. Men jag ser ju att vart man än går så ligger det folk ute på bänkar och så där. Det är inte bara här utan i hela Stockholm.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ABC granskar missbrukarvården

Mer i ämnet