Trängseln på Arlanda håller i sig – och en bidragande faktor kan vara att många passagerare nu är ute i lite för god tid, enligt Swedavia. Foto: Gustav Schön/SVT

Polisens uppmaning: Undvik att ta bilen till Arlanda

Uppdaterad
Publicerad

Köerna fortsätter att ringla långa. Flygplatsen stängde åter av vägen till terminal 5. Polisens råd till resenärer är nu att undvika att ta bilen till Arlanda. 

– Använd kollektiva alternativ i stället, säger polisens presstalesperson Ola Österling. 

Vägen till terminal 5, utrikesterminalen på Arlanda, var tidigt på söndagsmorgonen åter avstängd efter beslut av flygplatsbolaget Swedavia. Vägen stängdes av med bom och polisen är på plats för att vid behov kunna dirigera om trafik och försöka underlätta för resenärer. För att minska trängseln hänvisades all trafik till terminal 2 och 4 och resenärer fick ta sig därifrån vidare till terminal 5. Klockan 05.45 öppnades vägen igen, skriver TT.

Snabbtåget Arlanda Express fick tidigt i morse inte släppa av passagerare vid terminal 5 och ankommande resenärer dirigerades om till terminal 2 och 4. Polisen räknar med fortsatt mycket folk och långa köer på Arlanda under söndagen.

– Vi bedömer att det kommer att se likadant ut i dag som det gjorde i går, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

”Undvik att ta bilen”

Har ni något råd till resenärer som ska till Arlanda i dag? 

– Undvik i möjligaste mån att ta bilen ta Arlanda och använd kollektiva alternativ i stället. Det kan även vara bra att åka till någon av långtidsparkeringarna och använda kollektiva färdmedel därifrån till terminalen, det gör att det blir färre bilar vid terminalen.

Swedavia: För tidiga resenärer ökar trängseln

Under lördagen sade Swedavia att kökaoset bland annat beror på att många resenärer är ute i alldeles för god tid före avgång.

– Det kommer att vara hög belastning på Arlanda i sommar. Kan man checka in digitalt bör man göra det, sade David Karlsson på Swedavias pressjour till SVT.

– Annars är det bra att ha koll på när ens flygbolag öppnar incheckningen. Vi har sett att människor är här 6–8 timmar innan flyget går, långt innan incheckningen öppnar. Och då ökar trängseln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.