Det är första gången någonsin som Polismyndigheten gemensamt går ut med en annons nationellt, där man vill återanställa poliser som lämnat myndigheten. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Poliser ska lockas tillbaka med jobbannons – ”Det här är ett skämt”

Uppdaterad
Publicerad
Polismyndigheten har sedan omorganisationen tappat personal runt om i landet. Flera enheter har gått ner i personalstyrka och nu går myndigheten ut med en annons för att försöka locka tillbaka avhoppade poliser.
– Inget har förändrats, samma usla villkor, ingen lagkänsla och framtidstänk, säger en polis som vill vara anonym.

Det är första gången någonsin som Polismyndigheten gemensamt går ut med en annons nationellt, där man vill återanställa poliser som lämnat myndigheten.

– Vi behöver stärka upp våra resurser i lokalpolisområdena och det gäller i hela landet, säger Anna Mansourian Grandinsson på polisens HR-avledning.

Enligt henne behövs det framförallt poliser som kan stärka kärnverksamheten, som exempelvis ingripandepoliser och utredare. I annonsen står det att man även söker hundförare och operatörer till polisens ledningscentral och poliser som kan jobba brottsförebyggande.

”Samma förutsättningar för alla”

SVT Nyheter Stockholm har rapporterat om polisflykten och varför många lämnat sedan omorganisationen 2015.

– Vi kommer inte göra en specialdeal för de som kommer tillbaka. Det är samma förutsättningar för alla, säger Johan Heed, som håller i återanställningen av poliser i Stockholms län.

LÄS MER: Var tredje dag slutar en polis

”Det här är ett skämt”

Flera poliser som hoppat av berättar att de inte tycker att annonsen kommer med något nytt som lockar tillbaka dem.

– Man lämnade Polismyndigheten av en anledning och man ska locka tillbaka anställda med samma förutsättningar som tidigare, det är ett skämt, säger en annan polis som vill vara anonym.

En annan polis säger:

– För att man ska komma tillbaka så ska man öka lönen, höja OB. Arbetsmiljön är katastrof och då menar jag inte jobbet utan organisationen.

En tredje polis tillägger:

– Det känns desperat av myndigheten att kraftsamla. Det är som att fiska utan krok, säger den tidigare narkotikaspanaren Jesper.

LÄS MER: Poliskrisen breder ut sig över landet – ”är en tickande bomb”

”Lockas av uppdraget”

Polismyndigheten menar att man kommer att försöka tillgodose de sökandes önskemål.

– Vi jobbar aktivt för att ständigt förbättra arbetsvillkoren och vi hoppas att poliser ska stanna kvar, säger Johan Heed.

Under 2016 och 2017 återanställde Region Stockholm cirka 20 poliser. Men under den perioden flydde många polismyndigheten. Alltså är det fler som slutat än börjat.

Varför ska poliser komma tillbaka till samma jobb, med samma förutsättningar och arbetsvillkor?

– Man får inte automatiskt högre lön, vår förhoppning är att man ska komma tillbaka och lockas av uppdraget, säger Johan Heed.

Dålig löneutveckling

Den tidigare spanaren Jesper, 35, lämnade polisen i år, för den privata marknaden.

– Jag kände inte att det fanns givande och tagande inom polisen. Jag slutade på grund av villkoren, och framförallt för att det var en dålig löneutveckling under mina sju år som polis, säger han.

Han fortsätter:

– Jag höll i utbildningar, insatser som höll på i flera dagar och tjänade lika mycket som alla andra poliser, som inte hade lika mycket och stort ansvar. Ska man få tillbaka poliser så ska man göra något rejält, som att höja lönerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poliskrisen

Mer i ämnet