Dubbelmordet i Bro 2019, misshandeln av småbarnspappan på Valborgsmässoafton och bombhotet tidigare i veckan kan kopplas samman. Foto: TT/Polisen/TT

Koppling mellan bombhotet i Upplands-Bro och dubbelmord

Publicerad

Tidigare i veckan eldhärjades 18 bilar i sex olika brandhärdar i Upplands-Bro. Samtidigt placerades en misstänkt bombväska utanför kommunhuset. Enligt poliskällor till SVT Stockholm kan det handla om reaktioner på att en av ledarna i ett kriminellt nätverk häktats och att polisen beslagtagit flera stulna motorcrosscyklar från samma gäng.

Ett tiotal män i 20-årsåldern utgör kärnan i det kriminella nätverk i Upplands-Bro som under de senaste åren varit misstänkta för en rad allvarliga brott.

Under den senaste tiden har flera av de som ingår i nätverket kört motorcrosscyklar i hög fart på gångvägar i Upplands-Bro och många kommuninvånare ska ha känt sig trakasserade.

Polisen beslagtog flera crosscyklar som senare visade sig vara stulna. Trots detta larmades polisen på fredagen om att någon åkte runt på motorcrosscykel och sprutade med en brandsläckare på förbipasserande.

Polisen beslagtog tidigare i veckan flera motorcrosscyklar från ett förråd efter att flera personer larmat om vansinneskörningar. Foto: Brottsplats Stockholm

En av ledarna i nätverket i Bro sitter sedan tisdagen häktad misstänkt för övergrepp i rättssak, alltså hot mot någon för att personen vittnat eller anmält brott.

Enligt SVT Stockholms poliskällor kan detta ha bidragit till de bilbränder och bombhotet som förekom i onsdags. Åklagare Kevin Öksuz vill inte gå in närmare på vad det handlar om på grund av förundersökningssekretess men säger att ett åtal mot en misstänkt 21-åring kan komma inom två veckor.

Dubbelmordet i Bro

Två män från det kriminella nätverket i Bro har bland annat suttit häktade i ett uppmärksammat dubbelmord i kommunen i början av förra året men släpptes senare.

Uppdrag granskning och nätverket i Bro

Uppdrag Granskning har gjort ett program om en misshandel i samband med valborgsfirande och ett flertal i nätverket var då misstänkta. En av männen som senare dömdes för misshandel är den man som nu sitter häktad för övergrepp i rättsak.

Bombhotet mot kommunhuset

Den misstänkta bombväska som upptäcktes utanför kommunhuset visade sig inte innehålla något explosivt. I Upplands-Bro pågår nu en trygghetsinsats med stor polisiär närvaro och i Kungsängen har man sedan fredagen beviljat kameraövervakning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En väska utanför kommunhuset i Upplands-Bro med texten bomb på en lapp. Foto: Brottsplats Sthlm

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer