”När polisen lägger in extra fokus på en stadsdel där det finns ett flertal kriminella som inte vill bli störda så blir det konsekvenser”, säger Mia Päärni om upploppen i Rinkeby igår kväll. Foto: SVT

Politiker om upploppen i Rinkeby: Konsekvens av polisens arbete

Uppdaterad
Publicerad

Mia Päärni (S), ordförande i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista ser polisens satsning mot kriminalitet i Rinkeby som en orsak till gårdagens upplopp.

– Polisen har just nu extra fokus på Rinkeby och jag tror att det delvis kan bli såhär då. När polisen lägger in extra fokus på en stadsdel där det finns ett flertal kriminella som inte vill bli störda så blir det konsekvenser, menar hon.

Mia Päärni (S) menar att polisen bör kunna förutse ett upplopp när ett insats-arbete inleds, och snabbt kunna vara på plats i Rinkeby när bilar börjar brinna och butiker plundras.

– Jag tror att polisen måste fundera på sin organisation. Det får inte ta så lång tid att komma till plats, säger Mia Päärni.

Men vad gör ni politiskt för att motverka det här våldet?

– Vårt fokus måste vara det långsiktiga arbetet. Arbetslösheten, arbetet med sociala insatsgruppen som hjälper personer som vill lämna kriminalitet bakom sig, fritidsverksamhet, skola. Men sen finns det en grupp personer som inte vill lämna kriminaliteten bakom sig och där har polisen ansvaret, säger Mia Päärni (S), ordförande i stadsdelsnämnden Rinkeby-Kista.

Istället vill Mia Päärni lyfta fram positiva nyheter.

– Arbetslösheten bland ungdomar har sjunkit i Rinkeby de senaste åren. Antalet personer på försörjningsstöd minskar och våra sociala insatsgrupper lyckas bra, säger Mia Päärni.

Anders Ygeman inne på samma spår

Under förmiddagen gick inrikesminister Anders Ygeman ut med att även han ser polisens ökade närvaro i Rinkeby som en anledning till upploppet.

– Det pågår ett arbete för att göra våra förorter och social utsatta områden tryggare, då kan det ibland bli stök, men polisen backar inte ut, polisen finns där och kommer att gripa och lagföra de misstänkta, säger Ygeman till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.