Lotta Edholm (L) vill se fler poliser i Järvaområdet. Foto: TT/Lieselotte van der Meijs

(L): Staden måste hjälpa till att finansiera fler poliser

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags för stadens politiska ledning att vakna upp och ta initiativ, det menar oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L) efter nattens upplopp i Rinkeby.

Nattens upplopp i Rinkeby har väckt starka reaktioner och nu kräver oppositionsborgarrådet lösningar från flera håll.

– Det är helt oacceptabelt, säger Lotta Edholm (L) om nattens händelser i Rinkeby där flera personer misshandlades och butiker plundrades.  

Upploppet i Rinkeby

Staden bör finansiera fler poliser i Rinkeby

Fler poliser måste sättas in i området, dessutom måste arbetet med att flytta ut förvaltningar till förorterna att fortsätta. 

– När polisen kommer för nära den grova brottsligheten så används unga människor i området som frontsoldater. Vi behöver fler poliser i området och staden borde erbjuda att finansiera det. 

Försenat polishus

Förra veckan meddelades att polishuset i Rinkeby blir av senare än man räknat med. Bygget som skulle vara klart under sommaren beräknas nu vara färdigt först 2019. Detta innebär att stadsdelen kommer ha stått utan polishus i fem år. 

– Det är inte acceptabelt att det tänkta polishuset i Rinkeby har fördröjt ytterligare två år. Människor i Rinkeby måste ha samma trygghet som andra medborgare. Nu måste staden erbjuda tillfälliga lokaler för att polisen ska komma på plats, säger Lotta Edholm (L).

Om vi ser tillbaka på Husbykravallerna 2013, vilka insatser gjorde ni politiker då? 

– Då jobbade vi med Järvalyftet. Några viktiga lärdomar var att försöka få ut flera kommunala verksamheter till Järvaområdet. Vi fattade bland annat beslut om att flytta Kulturförvaltningen till Rinkeby. Men när Socialdemokraterna kom till makten så stoppades flera utflyttningar, vi förstår inte varför. 

Förvaltningar måste flytta ut till förorterna

Lotta Edholm anser att frågan om att flytta ut förvaltningar till Järvaområdet är viktig och bör prioriteras. Hon menar att det civila samhället försvinner när arbetsplatser och företagare tvingas lämna området. 

Hur ser du på att barn växer upp i dessa oroliga områden? 

–  Man måste komma ihåg att det här är barn som utnyttjas av grov kriminell verksamhet. För att komma till rätta med det här så krävs det sociala insatser. Ibland känns det som att samhället utanför Rinkeby lastar människorna som bor där. De flesta som bor där är hederliga människor som jobbar och betalar skatt. Det är brottslingarna som är ansvariga, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet