– I Järvaområdet bor många som tillhör riskgrupper och fler täcker sig än på andra ställen. Dessutom är jag själv från området och jag ville ge något tillbaka, säger Omar Maslah, läkare på hälso- och sjukvårdsmottagningen Legehuset.
Långvarig brist på D-vitamin orsakar skelettsjukdomar som rakit och osteomalaci. En omdiskuterad fråga just nu är om D-vitamin kan stärka immunförsvaret och därmed ge ett visst skydd mot covid-19. Studier har visat att låga D-vitaminnivåer kan öka mottagligheten för luftvägsinfektioner, men när det gäller covid-19 finns i dag inte tillräcklig kunskap, enligt Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket är positivt till kosttillskott när det behövs, men överkonsumtion kan vara skadligt. Först och främst rekommenderas att man försöker få i sig D-vitamin från mat under vinterhalvåret som till exempel: fet fisk, mejeriprodukter, svamp, ägg och andra livsmedel som är berikade med D-vitamin.