Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det finns inte en organisationsform som alltid är bättre, säger Staffan Furusten, professor i företagsekonomi. Foto: SVT

Professorn om skolförsäljningar: ”Onyanserad debatt”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Stockholms stad vill sälja nio skollokaler för närmare två miljarder kronor, medan oppositionen vill behålla dem i stadens ägo. Ofta i sådana här sammanhang uttrycks starka åsikter, men debatten skulle tjäna på att bli mer nyanserad menar en professor i företagsekonomi.

– Det är inte så enkelt att marknaden alltid är bra eller att offentligt alltid är bra. Det är snarare så att olika ägandeformer är olika bra på att nå olika mål, säger Staffan Furusten.

Det är inte första – och knappast heller sista – gången som frågan om att sälja kommunens egendom kommer upp. Men vad är för- och nackdelarna med att sälja respektive behålla offentliga fastigheter?

– Det beror på vad man vill uppnå, säger Staffan Furusten.

Hör Staffan Furusten i videon ovan om vilka för- och nackdelar han ser när det gäller privat och offentligt ägande av fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.