Sabina, 23 år: ”Ingen behandling, det är mest läkemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets psykiatrivård är för dålig och ska omorganiseras. Men många sjuka är oroliga. Sabina, 23 år, har inte längre förtroende för att vården ska hjälpa henne.

Hon bor tillsammans med sin katt, ensam i en liten lägenhet i södra Stockholm. Sabina kommer nästan aldrig ut. Hon har svåra sociala fobier, hon lider av ångest och har en borderline-diagnos. Sabina är 23 år och de senaste åren har hon tvångsvårdats mot självskadebeteende under långa perioder. En vård som hon menar inte är någon egentlig vård.

– Det är ingen behandling alls. Det är i princip bara förvaring.

Psykvården i Stockholms län

Terapi, har du det?

– Nä, jag har väl typ samtalskontakt. Jag går dit en gång i veckan och pratar lite, men det är ingen behandling. Det är mest läkemedel.

I början av nästa år ska en ny organisering av den psykiatriska vården i Södra Stockholm, vara på plats. Istället för allmänpsykiatriska mottagningar så ska vården specialiseras med olika diagnoser på olika mottagningar. I norra området blir ändringarna mindre omfattande.

Samia Boukter Gustafsson är verksamhetschef på Psykiatri Södra Stockholm.

Känner du igen bilden av att det är för dålig kvalitet på vården, att det är bara medicinering?

– Jag känner igen det, ja.

Vad säger du om det då? Du är ju verksamhetschef för psykiatrin?

– Jag vill se fram emot att vi ger mer än medicin i framtiden genom den här omorganiseringen. Hela syftet med den här omorganiseringen med landstingets psykiatri är målet att inte bara ge medicin, utan specialiserad vård.

Brister i vården bakom omorganisering

Att man tagit initiativ till en omorganisering av vården, började med en inventering av vårdkvalitén som gjordes 2012. Genomgångar av journaler visade att man inte följde vårdrekommendationer som man borde, och att man inte arbetade efter evidensbaserade metoder. Men Sabina har svårt att tro att det nu kommer bli bättre. Hon har för många dåliga erfarenheter av vården, säger hon, till exempel i samband med sina många självmordsförsök.

– Det ju en osäkerhet med psykiatrin. När jag väl ringt och säger att ”nu är jag rädd att någonting ska hända”, så tar de det med en klackspark och säger ”ring till din behandlare i morgon”. Och då vet inte jag om jag kommer göra någonting, det kan lika gärna hända att jag gör någonting...

Psykiatrichefen i Stockholm, Samia Boukter Gustafsson är nytillträdd och menar ändå att omorganisationen kan innebära en satsning på kvalitet.

”Jag har inget förtroende för psykiatrin” – Om man säger så som patient, vad tänker du då som chef för detta?

– Jag tycker att det är jättetråkigt att det blir så. Vi pratar mycket om bemötande. Förtroende är väldigt viktigt för att det ska fungera i behandlingen. Så jag hoppas verkligen att alla som känner så, kan kontakta mig, så att vi kan göra någonting för att förbättra det här.

Överdoserar mediciner

Sabina berättar att hon har flera vänner som dött den senaste tiden i självmord. Och hon är rädd för sitt eget liv, eftersom hon inte kan kontrollera sina egna självskadehandlingar.

– Vad jag vet från vården, så har de ju sagt att en överdos till, det kommer jag inte klara av. Kroppen är så pass förstörd. Hjärtat, levern är förstörd.

Vad har du överdoserat?

– Alla slags mediciner som finns på kartan. Lite blandat.

Vill du hjälpa SVT Nyheter Stockholm att granska psykvården?

Mejla reporter Anna-Klara Bankel på anna-klara.bankel@svt.se, eller ring in tips till Anna-Klara om sådant du känner till och tycker att vi ska ta upp. Du kan alltid lämna dina tips anonymt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Psykvården i Stockholms län

Mer i ämnet