Foto: TT

Rapartist i centrum för Rinkebyupploppet

Uppdaterad
Publicerad

Precis innan upploppet i Rinkeby visiterade polisen två personer som hade narkotika på sig. En av männen är enligt Dagens Nyheter en känd rappare från området.

SVT Nyheter Stockholm har tidigare berättat om gripandet av en 17-årig pojke som blev starten för upploppen i Rinkeby. Polisen kunde gripa pojken i samband med att de visiterade två andra män som är kända av polisen sedan tidigare. 

Nu kommer uppgifter om att en känd rappare stod i centrum för polisingripandet. Han ska enligt uppgifter till Dagens Nyheter vara en av de män som polisen visiterade innan 17-årigen greps. När rapparen visiterades, så kastades de första stenarna.

– För många unga i Rinkeby är han den stora idolen, säger Martin Marmgren, områdespolis i Rinkeby till DN.

– Det spelar ingen roll vem vi griper, det blir alltid upplopp. Det är ofta problematiskt att ingripa i dessa områden eftersom vi alltid blir angripna, säger en poliskälla till SVT Nyheter Stockholm.

Till Expressen förnekar artisten att det var på grund av honom som allt startade.

– Jag var någon annanstans då, säger han till tidningen och ger flera förklaringar till var han befann sig.

Får inte delta i ungdomsevenemang

Rapparen skulle ha deltagit i ett musikarrangemang för unga i mars, men nu har Stockholms stad valt att avboka artisten. Enligt uppgifter till DN ska artisten sex dagar innan upploppet ha gripits av polis misstänkt för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

– Han har blivit gripen av polisen för ungefär en och en halv vecka sen. Polisen meddelade oss det här och det var ganska allvarliga saker. Så vi kan inte fortsätta med det här i arrangemanget, säger Stefan Lindström, enhetschef på Ungdomens Hus Rinkeby. 

Stefan Lindström och rapparen kom gemensamt fram till att det bästa var att avboka artisten. 

– Jag träffade honom och hans kompis då, och var det deras eget förslag också.

Musikarrangemanget kommer ändå att bli av, enligt Stefan Lindström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Upploppet i Rinkeby

Mer i ämnet