Simon Häggström berättar om insatsen där nära 100 torskar greps. Foto: Arkivbild/TT

Rekordsiffra för Stockholmspolisen i kampen mot prostitution

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan grep och bötfällde polisen nästan 100 personer som köpt sex i Stockholm. Gripandena skedde i samband med en ny riktad insats mot prostitutionen i Stockholm och siffran är ett rekord. 

Under sju dagar genomförde Norrmalmspolisen i Stockholm flera tillslag med olika adresser runt om i Stockholm. Tillslagen ledde till att 91 personer kunde lagföras.

– Vi kan konstatera att prostitution förekommer på ett stort antal platser, både i och utanför innerstan. Det är tydligt för oss att handeln med kvinnors kroppar är en lukrativ verksamhet för utländska kriminella nätverk, säger Anders Olofsson, insatsledare och yttre befäl på lokalpolisområde Norrmalm i ett pressmeddelande.

Poliserna till SVT: ”Finns ett kunskapsglapp inom polisen”

SVT har tidigare rapporterat om sexhandeln i Stockholm där poliser efterlyst större insatser för att fler poliser ska kunna jobba mot prostitution. Och syftet med förra veckans insats var bland annat att utbilda polispersonal i problematiken kring människohandel och prostitution.

Enligt polisen vara samtliga av köparna som greps och bötfälldes i insatsen män.

– Det stora antalet män som gripits under en enstaka vecka visar tydligt på att problematiken avseende sexköp är omfattande och mörkertalet stort. Det är därför avgörande att polisen genomför riktade insatser mot sexköpare i syfte att göra Sverige mindre attraktivt för människohandlare och hallickar, säger Simon Häggström, yttre förundersökningsledare i pressmeddelandet.

Se intervjun med Simon Häggström nedan om hans arbete från förra året.

Fakta om polisens insats

• 91 personer greps och lagfördes för köp av sexuella tjänster.

• Polisen utfärdade böter på 789 500 kr under insatsveckan, allt genom utredningskonceptet Snabbare lagföring.

• Andra brott som uppdagats i dessa miljöer är narkotikabrott, penningtvättsbrott, övergrepp i rättssak, drograttfylleri och trafikbrott.

Källa: polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.