Följ med Anna Rowinski ut på havet och hör varför hon valde att gå med i båtpool. Foto: Tomas Blideman/SVT

Nu vill alla hyra båt – explosionstartad ökning i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Båtbranschen seglar i medvind när många som suttit inne under pandemin vill komma ut i skärgården. Men att äga en båt passar inte alla och intresset för att hyra eller dela båt ökar stort.

– Mest barnfamiljer som vill upptäcka Stockholm från vattnet, säger Axel Nordman som är vd på Skipperi.

Båtbranschen ser en tydlig pandemieffekt. Efterfrågan är stor på både nya och begagnade båtar. Det märks särskilt väl på annonsföretaget Blocket där tre av fyra båtar säljs inom en vecka. En stor ökning från 2018 när bara var fjärde båt såldes så snabbt.

– Flera försäljare vittnar om att nya båtar börjar eller redan är slut, vilket gör att begagnat blir högvilt, säger Tero Marjamäki på Blocket.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Stort intresse för att slippa äga

Men att vänta tio år på en båtplats passar inte alla och intresset för att hyra båt eller vara med i båtpool har därför ökat. Flera företag erbjuder olika lösningar för det ägarfria båtlivet och ett av dessa är båtdelningsföretaget Skipperi. Där har man ökat omsättningen med 1 400% och anställt ett tiotal nya medarbetare sedan förra året.

Båtpool – så funkar det

  • Medlemmar i båtpooler betalar en anslutningsavgift och en fast månadskostnad för att få tillgång till olika typer av båtar.
  • Priset för medlemsskap varierar beroende båttyper, hyrtider och körsträcka.
  • Medlemmarna i båtpoolen har inget ansvar för förvaring, försäkring eller skötsel.
  • I Stockholm finns både större aktörer med nya båtar och mindre pooler där medlemmar hyr ut sina egna båtar.

Källa: www.båtguide.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s redaktion i Norrtälje

Mer i ämnet