Reporter Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson vinner Prix Circom, ett av de mest omfattande tv-priserna i Europa. Foto: John Guthed

Reportage om Sanne prisas internationellt

Uppdaterad
Publicerad

Nu prisas reportaget ”Vem kan rädda Sanne” internationellt. SVT Nyheter Stockholms reporter Anna-Klara Bankel och fotograf Emil Larsson vinner Prix Circom, ett av de mest omfattande tv-priserna i Europa.

Rapporteringen kring Sanne fortsätter att prisas. För drygt en månad sen vann SVT Stockholms reporter Anna-Klara Bankel och fotografen Emil Larsson pris i kategorin Granskande journalistik när Sverigepriset delades ut.

Vinner kategorin Minoriteter i samhället

Nu prisas rapporteringen även utanför Sverige. Reportaget ”Vem ska rädda Sanne” vinner kategorin Minoriteter i samhället i den internationella tävlingen för lokaljournalistik Prix Circom.

– Det här känns väldigt roligt! Det här är också ett pris som Sanne själv och hennes familj har en stor del i – det var väldigt modigt av dem att medverka på det sätt de har gjort och att släppa in oss i det allra svåraste, säger Anna-Klara Bankel.

I reportaget visar Anna-Klara Bankel och Emil Larsson hur anorexisjuka och drogberoende Sanne kastats runt i en vårdkarusell under flera år och blir hemlös på Stockholms gator.

–  Det har varit ett stort ansvar att skildra en familj så nära under så lång tid. Jag känner mig lättad att det blev så bra och det känns underbart att få det här erkännandet, säger fotograf Emil Larsson.

Granskningen har gjorts i samarbete mellan Uppdrag Granskning och SVT Nyheter Stockholm.

Beslut om lagändring efter rapportering

”Vem kan rädda Sanne” skapade debatt i riksdagen och efter att uppföljningen av reportaget sändes i Uppdrag granskning i förra veckan fattade socialutskottet ett beslut om en lagändring som innebär att ansvaret hamnar på en huvudman, istället för som i dag två.

– Priset är ytterligare ett erkännande av den fantastiska insats som Anna-Klara och Emil har gjort och jag är oerhört glad och stolt över att vi har lyckats få till ett så fruktbart samarbete mellan SVT Nyheter Stockholm och UG. Utan det samarbetet och Anna-Klaras och Emils engagemang hade det här reportaget aldrig blivit verklighet, säger Geronimo Åkerlund, redaktionschef på SVT Nyheter.

Prix Circom delas ut i 11 kategorier och samtliga länder bidrar med nomineringar av sina bästa program, inslag och journalister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.