Kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) och Anna Hadenius, stadsdirektör. Foto: Lidingö stad / SVT

Revisorer sågar Lidingö stads agerande vid jävavslöjande

Uppdaterad
Publicerad

Lidingö stads ledning gjorde förhastade uttalanden när de utan belägg avfärdade anklagelser om jäv i medierna. Det skriver kommunens revisorer i en rapport efter avslöjandet att en chef inom kommunen var jävig.

I november förra året avslöjade SVT Nyheter Stockholm att en högt uppsatt chef i Lidingö stad anklagades för jäv. Vid sidan av sitt jobb inom kommunen satt hon som suppleant i sin makes konsultföretag, som jobbade med tjänster som kvinnans avdelning på kommunen kunde komma att upphandla.

”Förhastade och ogrundade” uttalanden

Både stadsdirektören och kommunstyrelsens ordförande tillbakavisade anklagelsen den 17 november 2016, innan någon granskning gjorts av utomstående.

– Den granskning som vi gjort har visat att det inte funnits några oegentligheter, sa Anna Hadenius, stadsdirektör, till SVT Nyheter Stockholm.

– Vår uppfattning är att det inte förekommit någon jävssituation, sa kommunstyrelsens ordförande Anna Rheyneuclaudes Kihlman (M) till Lidingösidan.

Nu kritiserar Lidingö stads revisorer kommunledningens agerande. I en rapport kallas uttalandena för ”förhastade och ogrundade” och påståendena har inte heller kunnat beläggas med dokumentation.

Kräver plan mot jäv

Den externa granskningen slog fast att chefen gjort sig skyldig till två fall av jäv, då hon hade attesterat fakturor där hennes make agerat underkonsult. Samtidigt konstaterade granskningen att chefen inte hade haft något brottsligt uppsåt.

”Dessa handlingar har skadat förtroendet för kommunens verksamhet i stort.” skriver revisorerna i en övergripande kommentar i rapporten. De uppmanar kommunledningen att ta fram en åtgärdsplan som visar hur ”otillräcklig upphandlingsadministration, otillåtna bisysslor och jäv kan förebyggas”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.