Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att höra vad Nikoletta Delfin tror väntar många Rinkebybor efter eventuella hyreshöjningar. Foto: Helena Yohannes Magnusson/SVT

Rinkebybor oroliga för hyreshöjningar: ”Vill inte se min granne hemlös”

Publicerad

Flera SVT Nyheter Stockholm har pratat med i Järvaområdet vittnar om att de levt på gränsen till vad man klarar av ekonomiskt de senaste månaderna. Samtidigt väntas nu besked om hyreshöjningar som, baserat på förslaget av de kommunala bostadsbolagen, kan bli historiskt höga.

– Det är nästintill en katastrof, säger Nikoletta Dolfin, Hyresgästföreningen Rinkeby.

Det har varit hårda förhandlingar om hyrorna 2023, mellan Hyresgästföreningen och Stockholms kommunala bostadsbolag.

Bostadsbolagen startade förhandlingarna med 9,5 procent i höjning, vilket man sänkte till 8,7. Hyresgästföreningen å sin sida höjde sitt yrkande från 2,4 till 2,8 procent i hyreshöjning.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Parterna stod dock alldeles för långt ifrån varandra och ärendet las över på medlaren Hyresmarknadskommittén, som nu väntas komma med besked.

Information kritiseras: ”Kommer bli en chock”

Nikoletta Dolfin, Hyresgästföreningen Rinkeby, hade velat se ett större samhällsengagemang i Rinkeby där hon själv bor. Hon oroas över att boende, som redan har det tufft, inte vet om förhandlingarna.

– Jag hade velat se krafttag och information om det här, alla måste vara en del av demokratin för att den ska gälla och då måste information ut. Det kommer bli en total chock för många, säger hon.

De kommunala bostadsbolagen framhäver att de påverkas hårt av höjda räntor och inflation. Har man då inte förståelse för att hyrorna behöver höjas? Starta klippet för att höra Nikoletta besvara frågan.

Stockholms kommunala bostadsbolag:

Svenska bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder.

Omfattning: 77 000 lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2023

Mer i ämnet