Foto: Filip Stiller/SVT

Ross Tensta gymnasium läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm stad lägger ned Ross Tensta gymnasium i sin nuvarande form. I dag fick skolan svidande kritik från Skolinspektionen, och riskerar vite på 2,5 miljoner kronor. Gymnasiet ska öppna 2018 igen, men då med ett helt annat koncept.

Skolinspektionen beskriver miljön på Ross Tensta gymnasium som kaosartad och att det i många fall är omöjligt att följa med och förstå lärarens genomgång. Eleverna kan komma och gå som de vill utan att lärarna reagerar, eleverna har också en hög frånvaro.

Elever blir kränkta

På fem av sju punkter brister gymnasiet. Skolan har bland annat stora brister i arbetet med att motverka att elever blir utsatta för kränkande behandling. Lärarna beskriver situationer där de blir hotade av eleverna vid tillrättavisningar, vilket medför att lärarna inte alltid säger till eleverna. Detta har också lett till att eleverna kan bli kränkta av andra elever utan att lärarna ingriper.

Stökigt på gymnasium i Tensta

Nu kräver Skolinspektionen att Stockholms kommun omedelbart åtgärdar bristerna i två omgångar. Den 15 april 2016 samt 15 augusti 2016 ska insatserna redovisas till myndigheten. Annars riskerar kommunen 2,5 miljoner i vite.

Självkritik

Gymnasiechefen i Stockholms stad, Lars-Gustaf Jonsson är självkritisk.

– Skolan har förändrats under de senaste två-tre åren, och det är där de största bristerna har dykt upp. Vi har haft ett lägre söktryck, elever som behöver mer stöd än tidigare. Man behöver helt enkelt en annan kompetens än tidigare, säger han.

Amerikanskt koncept skrotas

Ross Tensta gymnasium drivs enligt det så kallade Rosskonceptet från USA. Det handlar bland annat om att arbeta ämnesövergripande och med en hög användning av IT.

Men Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm, bekräftar nu till SVT Nyheter Stockholm att konceptet kommer att skrotas.

–  Det ryker på kort sikt då vi stänger intaget till den här skolan, då kan det inte finnas kvar. Vad som sen har orsakat den här mycket allvarliga situationen, om det är konceptet i sig eller andra saker, det är för tidigt att säga.

Under nästa läsår kommer Ross Tensta gymnasium alltså att vara stängt, på grund av minskat söktryck och en renovering av ventilationen.

– Skolan kommer öppnas igen i en helt annan form. Det är uppenbart att man har jobbat hårt med att få det att fungera, men inte lyckats, säger Olle Burell.

SVT Nyheter Stockholm: Så Rosskonceptet kommer alltså inte att finnas kvar när skolan öppnar igen?

– Jag skulle tycka att det var väldigt osannolikt att det återkommer i en omstart som vi ska göra i Tensta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stökigt på gymnasium i Tensta

Mer i ämnet