Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Järvaprofilen Hagi Farah vill att staden utreder frågan om serviceutbudet i förorter och vilken effekt det har på samhället. Foto: Amela Mahovic/SVT

Här är samhällsservicen som försvunnit från Järva

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsservicen i Järvaområdet har genom åren försvunnit mer och mer. Forskning från KTH visar att två tredjedelar av alla samlingslokaler i Husby har försvunnit sedan 70-talet.

Invånare i Järva har i flera år påpekat brister i serviceutbudet. Såväl i Husby som i Tensta och Rinkeby. Och debatten är uppe på tapeten igen efter beskedet i april att Tensta träff ska säljas. Byggnaden var en gång fylld med gymnasieelever.

När SVT Nyheter Stockholm frågar Stockholms stad vilken service som försvunnit från olika områden visar det sig att det inte har gjorts någon kartläggning. Det finns inte heller någon analys om hur dessa nedläggningar påverkar områden som kämpar mot ökad segregation, integration och socioekonomisk utsatthet.

Tusentals arbetsplatser har försvunnit

Efter en rundringning till tidigare tjänstemän, politiker och invånare som länge jobbat i området bekräftar bilden att många myndigheter och tusentals arbetsplatser genom åren har lagts ned eller flyttat från Järvaområdet.

Maria Ärlemo, doktorand vid Arkitekturskolan på KTH, har forskat kring hur en rättvis stad skulle kunna se ut, och intresserat sig för Husby.

Hör mer om Marias forskning i videon längst upp i artikeln.

TENSTA: Äldreboende servicehuset, Ross Tensta gymnasium, tandläkare, Systembolaget, drogberoendemottagning, stadsdelsförvaltningen, Tensta träff, Kämpingeskolan, Bussenhusskolan, Järingeskolan.

RINKEBY: Lokalen Degerbygren, närpolisen, Posten, bank, arbetsförmedlingen, stadsdelsförvaltnignen, Försäkringskassan, familjecentralen, Bredbyskolan, festlokaler.

HUSBY: Gårdslokaler, Dalhagsskolan, landstingsdriven vårdcentral, Husby träff, Gula gården.

AKALLA: Akalla träff och bibliotek.

HJULSTA: Fritidsgård.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Järvaveckan 2021

Mer i ämnet