Hör Ella Bohlin (KD) om hur alla vuxna stockholmare ska få sitt vaccin. Foto: Naina Helén Jåma/TT

Så ska stockholmarna vaccineras

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen presenterade regionrådet Ella Bohlin (KD) tillsammans med Region Stockholms smittskyddsläkare en plan för hur Stockholms läns invånare ska vaccineras när ett effektivt vaccin finns på marknaden.

— Enligt WHO är ett verksamt vaccin det enda sättet för oss att få stopp på smittspridningen. Vi behöver vara redo som region när vaccinet finns på plats, säger Ella Bohlin.

De personer som först kommer få vaccin är de över 70 år, riskgrupper och personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg. Sammanlagt är denna grupp drygt 700 000 personer. Därefter kommer övriga personer över 18 år att få vaccin. Anledningen till att barn lågprioriteras är enligt Region Stockholm att de har mycket lägre risk att insjukna än vuxna.

Enligt den utredning som gjort och som nu presenteras är det troligt att ett vaccin kommer levereras stegvis under sex månader. Totalt förväntar man sig att Stockholm kommer få 3,7 miljoner doser. En siffra man tagit fram genom att räkna på att alla över 18 år ska få två doser.

De som kommer ge vaccinet är samma vårdgivare som när det gäller en vanlig säsongsinfluensa. Tidsbokning kommer ske genom e-tjänsten 1177.

Så vaccineras Stockholm

1. Personer över 70 år, personer som tillhör riskgrupper och personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård samt övrig omsorg.

2. Övriga personer över 18 år.

För personer 18–69 år, som inte tillhör riskgrupper ska prioriteringen göras utifrån ålder där de äldsta prioriteras när en sådan vaccination blir aktuellt.

3. Barn och ungdomar. Utifrån rådande kunskapsläge är bedömningen att barn och ungdomar inte behöver vaccineras i ett första skede.

Källa: Region Stockholm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet