Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon berättar kyrkoherden om vilka skador Spånga kyrka fått efter brandattackerna och om oron för att det ska hända igen. Foto: Pia Heick/SVT

Efter bränderna – säkerheten skärpt vid Spånga kyrka

Uppdaterad
Publicerad

I helgen utsattes Spånga kyrka för den andra brandattacken på mindre än en vecka. Brandfarlig vätska kastades mot kyrkporten och ett av fönstren. Nu finns en oro för att det kan bli fler attacker och därför har säkerheten skärpts vid kyrkan.

Det första larmet kom tidigt på morgonen den 20 januari, då ett vaktbolag lyckades släcka en mindre brand i ett av kyrkfönstren. Tidigt i söndags morse kom nästa larm och då släcktes branden av polisen.

– Så länge man inte har fått tag i den som ligger bakom bränderna så finns det så klart en oro för att det kan hända igen, säger Jerker Alsterlund som är kyrkoherde i Spånga-Kista församling.

Försök till mordbrand

Polisen rubricerar händelserna som försök till mordbrand och mordbrand men har ännu inte gripit någon misstänkt gärningsperson. Det kan bli aktuellt med tillfällig kameraövervakning vid kyrkan.

– Vi jobbar nu för att förhindra att fler liknande brott sker och för att hitta den eller de som gjort detta. Parallellt handlar det också om att öka tryggheten genom ökad närvaro på platsen, säger Anders Djurestad, biträdande chef i lokalpolisområde Järva.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer