SVT:s övervakningskameror har fångat minst en misstänkt gärningsperson på bild. Foto: SVT

Se videon på den misstänkte bombmannen

Uppdaterad
Publicerad

Bilder från SVT:s övervakningskamera visar hur det gick till när en sprängladdning detonerade på Östermalm under söndagsnatten. Bilderna visar hur en bil lämnar platsen kort innan sprängladdningen detonerar. Men ingen misstänkt har gripits.

– Nästa steg är en dörrknackning i kväll, så får man följa upp med förhör om det behövs, säger Tove Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Explosionen som ägde rum på Gyllenstiernsgatan på Östermalm den 13 januari beskrivs av polisen som en av de kraftigaste i Stockholmsområdet. Ingen skadades i samband med explosionen vilket enligt polisen var ren tur.

Sprängladdningen ska ha varit placerad utanför entrén till ett flerbostadshus. Bilder från SVT:s övervakningskamera, som sitter på tv-huset ett hundratal meter från platsen för explosionen, visar hur minst två personer lämnar den aktuella platsen hastigt i en bil, några sekunder senare sker explosionen.

Explosionen på Östermalm

”Tyder på mycket sprängmedel”

– Jag har ju sett skadebilden. Det är en kraftig explosion, det råder det ingen tvekan om. Den har slagit igenom betongbjälklag så det är hål från trappan ner i källaren. Det tyder på att att det var mycket sprängmedel, säger Sonny Björk, fd kriminaltekniker till SVT.

Han fortsätter:

– Det man kan ifrågasätta i det här fallet är hur man har initierat den här laddningen. Hur har man fått den att detonera. Har man haft koll på att det inte var någon person i närheten, det verkar man inte.

Ingen gripen

Polisen sa på sin pressträff efter händelsen att man ville gripa gärningspersonen eller gärningspersonerna så fort som möjligt.

– Vi har ingen gripen i det här ärendet. Så arbetet fortsätter med att ta reda på vem eller vilka det är som gjort detta, säger Tove Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen.

Finns det någon misstänkt?

– Vi pratar om gripna i det här ärendet och det har vi inga, säger hon.

Klassas som en särskild händelse

En särskild händelse har inletts, vilket betyder att Stockholmspolisen kan använda sig av hela regionens resurser. En särskild händelse innebär också att resurser samlas under en chef.

Ola Österling på Stockholmspolisen säger att utredarna har sett filmen.

– Alla filmer från Östermalm har betydelse för utredningen, säger han till SVT Nyheter.

Omfattande materiell skada

Explosionen orsakade kraftiga skador på byggnaden. Vittnen som SVT Nyheter pratade med på plats berättade om krossade rutor och glassplitter på trottoaren. Explosionen fick även andra byggnader i närheten att skaka.

– Det skakade i sängen. Det var så högt att det var öronbedövande. Jag tänkte att vårt hus höll på att rasa, berättar Karin Hultman bor med sin familj i ett av husen som drabbades av explosionen.

Tove Hägg säger att nästa steg i utredningen är en dörrknackning som ska genomföras under kvällen.

– Vi gör det för att se om det finns personer som ännu inte varit i kontakt med oss på något sätt.

Se händelseförloppet i videon.

Vid krysset parkerade den misstänkta bilen. Bara ett stenkast bort detonerade sprängladdningen. Foto: Google Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosionen på Östermalm

Mer i ämnet