Polisen på plats i Norvik hamn i Nynäshamn under torsdagen i samband med ett tillslag där 1,4 ton knark beslagtogs enligt SVT:s källor. Ett snabbtest visar att det troligtvis rör sig om kokain Foto: William Kvist/SVT

Uppgifter: 1,4 ton narkotika beslagtaget i Nynäshamn – flera häktade

Uppdaterad
Publicerad

Flera män har häktats efter det enorma narkotikabeslag som gjordes i en container i Norvik hamn i Nynäshamn i torsdags. Ett snabbtest har gett utslag på kokain.

Efter det stora narkotikabeslaget i Nynäshamn har sex personer häktats. Fem av personerna häktades på sannolika skäl för synnerligen grovt narkotikabrott. Den sjätte personen häktades misstänkt för medhjälp.

Två av de häktade är under 18 år, de andra fyra är i 20-årsåldern.

– Alla förnekar brott, säger åklagare Anders Nyberg till SVT.

Narkotikabeslaget är, enligt SVT:s källor, 1,4 ton stort, men Anders Nyberg vill inte gå in på vikten.

– Det jag kan säga är att partiet vida överstiger vad som krävs för att nå upp i den aktuella brottsrubriceringen. Vi har också gjort ett snabbtest som gett utslag på kokain, säger han.

Priset för kokain på gatan är enligt fjolårets rapport från centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning 900 kronor/grammet. 1,4 ton kokain skulle ha ett värde av 1,26 miljarder kronor.

Narkotikan fanns i en container i hamnen

Det var i torsdags som polisen i samarbete med tullen och åklagarmyndigheten gjorde beslaget i Norvik hamn.

– Narkotikan påträffades i en container i hamnen, säger Anders Nyberg.

Hur man hittade det enorma partiet vill han inte gå in på.

– Jag vill inte gå för djupt in på åtgärderna vi har vidtagit då det kan förstöra för utredningen.

Nu är den akuta fasen i ärendet avslutad, och man arbetar vidare med ett utredningsarbete som enligt Nyberg kommer ta lång tid.

– Vi vill veta alla delar i detta. Vilka som ligger bakom och hur narkotikan hamnat där, säger han.

Under söndagen hölls ytterligare en häktningsförhandling, gällande en sjunde person. Den personen försattes på fri fot, uppger jourdomstolen för Aftonbladet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i Norvik hamn i Nynäshamn under torsdagen efter uppgifterna om att ett stort kokainbeslag gjorts i hamnen. Foto: William Kvist/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.