• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Snöveltorp, Öbonäs, Kårtorp och omkringliggande områden i Norrköpings kommun. Det brinner i en avfallsanläggning med kraftig rökutveckling som följd. Alla i områdena uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Polisens avspärrning efter skottlossningen i Mariehäll. Och polisens hundförare som undersöker en av bilarna som var inblandad i skottlossningen. Foto: TT

Sju åtalas efter Brommamord – telefonerna största bevisningen

Publicerad

Nu åtalas sju personer efter mordet i Bromma i november 2017. SVT Nyheter Stockholm har tidigare rapporterat om att den dödade mannen var en känd gängmedlem i 30-årsåldern.

Alla tillhör enligt polisen Stockholms undre värld. Mannen sköts ihjäl efter en dramatisk biljakt mitt på dagen i november. Bilen som mannen färdades i besköts med automatvapen från en efterföljande bil under hundratals meter.

Polisen tror sig nu ha hittat hela kedjan av ansvariga i vad som beskrivs som ett beställningsmord.

– Det är flera olika saker som pekar i samma riktning. Det finns inte bara de som utfört mordet utan även medhjälpare och de som stått för själva brottsidén, säger Christer Axling, utredningsledare vid grova brott på regionala utredningsenheten hos polisen i region Stockholm.

Ska ha kartlagt den mördades bostad

Två män åtalas nu för anstiftan till mord, tre män för medhjälp till mord och två män för mord, varav en av dem också åtalas för framkallande av fara för annan.

Planeringen av mordet ska ha skett i en av de åtalades bostad fyra dagar innan mordet. I stämningsansökan framgår det att den mördade mannens bostad och området runt omkring hade kartlagts dagarna innan mordet.

– Den främsta bevisningen är analyser av hur telefoner har kopplats upp och använts. Sen är det annan teknisk bevisning, säger kammaråklagare Carolina Frohm.

Är det telefonsamtal mellan de inblandade?

– Det är främst telefonuppkopplingar mot master den aktuella morddagen och tiden innan. Det som påstås är att det har gjorts förberedelser innan den 20 november, säger Carolina Frohm.

700 förhör

Polisens utredning består bland annat av 700 förhör och iakttagelser från vittnen har varit en betydande del.

– Vi var på brottsplatsen inom en timme och den första tiden är oerhört väsentlig. Den här gången hade vi några intressanta saker som vi började med, som vittnens iakttagelser. Det är information som man kanske tappar om man inte fångar upp den i början, säger Christer Axling.

Alla sju åtalade förnekar brott.

Hur har ni lyckats identifiera anstiftare och medhjälpare?

– Det har gjorts möjligt genom vårt analysarbete. Vi har länge jobbat med konflikten mellan personer i Bredäng och Östberga vilket i sig ger en bra bakgrundskoll, säger Christer Axling.

Rättegången startar 22 maj och beräknas pågå i nio dagar.

De åtalade och misstänkt inblandning i mordet

Visa

1. Man, 33 år. Mord alternativt medhjälp till mord.

2. Man, 23 år. Medhjälp till mord.

3. Man, 20 år. Medhjälp till mord.

4. Man, 30 år. Anstiftan av mord

5. Man, 24 år. Mord alternativt medhjälp till mord samt framkallande av fara för annan.

6. Man, 22 år. Medhjälp till mord.

7. Man, 36 år. Anstiftan av mord alternativt medhjälp till mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer