Barnakuten på Nya Karolinska är inte anpassad för barn. Foto: SVT

Sjukhusdirektören: Nya Karolinskas barnakut felplanerad

Uppdaterad
Publicerad

Nya Karolinskas barnakut är felplanerad och saknar barnperspektiv. Flera källor har rapporterat brister i patientsäkerheten till Inspektionen för vård och omsorg som nu kräver att sjukhuset vidtar åtgärder.

I samband med öppnandet av Nya Karolinska Sjukhuset och närmaste tiden efteråt har Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, fått uppgifter om risker i patientsäkerheten på det nya sjukhuset.

Några av de brister som funnits på sjukhuset är att larm inte har utlösts korrekt, telefoner har slutat fungera och dåligt fungerande hissar. Det skriver sjukhusdirektören Melvin Samsom i ett svar till Ivo, som nu krävt åtgärder.

Inte anpassad till verksamheten

Barnakuten saknar även barnperspektiv och används inte på det sätt som den planerades för. Melvin Samsom skriver att barnakuten på Nya Karolinska byggdes för att fungera som en intensivvårdsakut. Det nuvarande uppdraget från hälso- och sjukvårdsförvaltningen innebär att barnakuten fungerar mer som en traditionell akut.

Lokalernas utformning gör att personalen inte kan få en överblick över ytorna och väntande patienter. Sjukhusdirektören skriver att lokalerna saknar möjlighet att avleda oro och rädsla hos barn som söker vård för akuta sjukdomar.

Ogästvänligt och kyligt

Dessutom har Nya Karolinska inget färdigställt kylrum för avlidna. Därför kan barnakuten inte erbjuda visningar för närstående till avlidna barn i det nybyggda visningsrummet. Visningsrummet anses också vara allt för ogästvänligt och kyligt, och utan möjlighet till stöd för syskon.

Ivo anser att de åtgärder som Nya Karolinska har vidtagit, och planerar, är tillräckliga och avslutar ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.